Szlovákia hat megyéjében csökkentek az ingatlanárak

Szlovákia hat megyéjében csökkentek az ingatlanárak

Az eladásra kínált ingatlanok ára tavaly az utolsó negyedévben 1,94 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, derül ki a Szlovák Nemzeti Bank elemzőinek legújabb jelentéséből.

A legnagyobb csökkenés Zsolna és Pozsony megyében volt tapasztalható október és november között. A lakások és házak ára hasonló mértékben csökkent, s egyúttal nőtt az eladásra kínált lakások aránya.

Az elemzők szerint 2019 vége óta most első alkalommal tapasztaltak negyedév közben történő csökkenést, amikor az ingatlanok átlagára négyzetméterenként közel 53 euróval 2660 euró/négyzetméterre csökkent, amivel gyakorlatilag lenullázódott az előző negyedévi emelkedés mértéke. Az elemzők hozzátették, hogy évközi összevetésben az áremelkedés 15 százalékra lassult.

Hírdetés

„A családi házak átlagára négyzetméterenként 1975 euróra esett vissza, ami negyedéves viszonylatban 2,3 százalékos csökkenést jelent“ – tették hozzá, megjegyezve, hogy évközi összevetésben még mindig 7,8 százalékos emelkedésről beszélhetünk.

A negyedik negyedévben a megyék többségében az ingatlanárak csökkenése volt tapasztalható. „A legjelentősebb negyedévközi csökkenést Zsolna (-3,5 százalékos) és Pozsony megyében (-3,2 százalékos) tapasztalták, csak Nagyszombat és Besztercebánya megyében volt növekedés (előbbiben 4,2, az utóbbiban pedig 2,9 százalékos).

Az ingatlanárak az elemzők szerint júliusban tetőztek, onnan kezdve fokozatos csökkenés volt tapasztalható, a legmarkánsabb október és november között, míg decemberben stabilizálódtak.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »