Szlovák szakhatóság: A 38 éves nő halála és az AstraZeneca között egyelőre nem lehet összefüggést tenni

Szlovák szakhatóság: A 38 éves nő halála és az AstraZeneca között egyelőre nem lehet összefüggést tenni

Egyes, minél rosszabb annál jobb elvet követő szlovákiai médiumok (köztük szenzációhajhász magyar nyelvű hírportálok is) sorra közölték az egyik 38 éves szlovák nő haláláról szóló hírt, miután beoltatta magát AstraZeneca vakcinával.

Az esetre az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) is reagált, miszerint az eset vizsgálata továbbra is tart.

„A ŠÚKL még a konkrét ügy medializálása előtt megtette a szükséges lépéseket. Az illető újságíró az AstraZenecára vonatkozó általános kérdéseket intézett hozzánk, anélkül, hogy a konkrét esetet említette volna. Amint rendelkezésünkre állnak a szükséges információk, kiértékeljük azt, és mindenről átlátható módon beszámolunk,“

Hírdetés

– nyilatkozta az állami szervezet szóvivője, Magdaléna Jurkemíková.

A ŠÚKL ezzel többek között a közmédia, azaz az RTVS és az egyik bulvárlap szalagcímeire reagált. Két héttel ezelőtt az RTVS-nek maga az illető nő nyilatkozott, aki mellékhatásokról számolt be. Majd két héttel a vakcinázás után elhunyt. Az RTVS utolsó bejátszásában az elhunyt apja is megszólalt, aki szerint lánya halálát az oltóanyag okozta. A rendőrség szerint az ilyen szalagcím félrevezető volt.

A szlovák egészségügyi minisztérium március 14-én szintén bejegyzést tett közzé, miszerint a megjelent híranyagok szalagcímei szuggesztívek, ráutaló jellegűek voltak. A szaktárca szerint az apa érzelmekkel átitatott véleménye emberileg érthető, de szakmailag megalapozatlan.

Körkép.sk/webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »