Szlovák reagálások a magyar választások eredményeire

Szlovák reagálások a magyar választások eredményeire

A hivatalos szlovák politika egyáltalán nem titkolta, hogy az ellenzék győzelmét óhajtaná Magyarországon. Az eredmények nyilvánosságra hozatalát követő eszmélés után röviddel a szlovák politikusok közül eddig csak Fico gratulált Orbán Viktornak. A csokorba szedett reagálásokat folyamatosan bővítjük.

A Smer-SD elnöke, Robert Fico volt kormányfő közösségi oldalán azt írta, nem lepték meg a magyarországi parlamenti választások eredményei. Mint kifejtette, Orbán Viktor világosan hitet tett Magyarország szuverenitása és haladása mellett és politikájában a magyar érdekeket tekinti prioritásnak. Fico

„Gratulálok Magyarországnak a választási eredményekhez, melyek egyáltalán nem meglepőek számomra. Annak ellenére, hogy alapértékek tekintetében ellentétes oldalon állunk, a Smer kormányzása idején közösen garantáltuk a szlovák–magyar viszony stabilitását, mely már nem képezi Szlovákiában belpolitikai versengés tárgyát“ – írta Fico.

Hírdetés

Megszólalt Sólymos László is, aki a Szövetség párt Most-Híd platformjának nevében elmondta, a választást nagyon durva kampány előzte meg, mely érintette a határon túli magyarságot is. Mint kifejezésre juttatta,

„A Most-Híd az országgyűlési választásokat mindig is Magyarország belügyének tekintette és nem vett részt sem a múltban, sem most a politikai küzdelmekben“ – folytatta Sólymos. Hozzátette, foglalkozni kell azokkal a gondokkal, melyekkel a szlovákiai magyarságnak szembesülnie kell. „Foglalkozni kell a csökkenő életszínvonallal, a dráguló energiával, a növekvő élelmiszerárakkal, a régiók gondjaival. Annak érdekében, hogy ezeket képesek legyünk megoldani, vissza kell térnünk a Szövetség alaptéziseihez“ – hangsúlyozta Sólymos.

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »