Szlovák miniszterelnök-helyettes: Szlovákia részt kíván venni Ukrajna újjáépítésében

Szlovák miniszterelnök-helyettes: Szlovákia részt kíván venni Ukrajna újjáépítésében

Nyitókép: SITA

Szlovákia érdeke, hogy aktívan részt vegyen Ukrajna újjáépítésében – mondta Peter Kmec miniszterelnök-helyettes, aki csütörtökön részt vesz az Európai Politikai Közösség negyedik csúcstalálkozóján a brit Blenheim-palotában. A nyitó plenáris ülés központi témája Ukrajna.

„Vállalkozóink számára pénzügyi támogatási rendszert készítünk elő azzal a céllal, hogy bevonjuk őket a helyreállítási és rekonstrukciós projektekbe” – mondta Kmec, aki közleményében kiemelte az országok és régiók közötti üzleti partnerségek kiépítésének fontosságát. Elmondása szerint, fel kell térképezni a szlovák cégekben rejlő lehetőségeket és az ukrán fél igényeit és meg kell találni a közös nevezőket.

Hírdetés

– mondta Kmec, hozzátéve, hogy a részvétel. Szlovákia Ukrajna újjáépítésében lehetőséget ad a kölcsönös fejlődés és stabilitás támogatására az egész régióban.

Az EPS résztvevői 50 állam- és kormányfő. A csúcstalálkozó programja egy bevezető plenáris ülésből és kerekasztal-beszélgetésekből áll az energia és az összeköttetés, a demokrácia védelme és a migráció témakörében.

Az Európai Politikai Közösség az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi platformja, amelynek létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte 2022-ben, Oroszország ukrajnai inváziója után. Az EPS-nek nem célja más létező formátumok, például a NATO, az ENSZ vagy az Európa Tanács helyettesítése.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »