Szlovák külügyminiszter: A határnyitás Magyarország irányába egyelőre nem prioritás

Szlovák külügyminiszter: A határnyitás Magyarország irányába egyelőre nem prioritás

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter kedden megkezdi a határnyitásról szóló tárgyalásokat Csehországgal és Ausztriával. A Magyarország irányába történő határnyitás azonban egyelőre nem prioritás.

Ezt a sajtó azon kérdésére jelentette ki, hogy a kormány eleget téve a dél-szlovákiai állampolgárok kérésének Magyarországgal szemben is megnyitja-e határait. Kiemelte, hogy Csehország és Ausztria most elsőbbséget élvez

„tekintettel a három ország hasonló járványügyi helyzetével. Ezt támasztja alá a szakértők tanácsa is”.

magyarázta Korčok. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy például az egymillió főre eső fertőzöttek számát tekintve Magyarország áll legközelebb Szlovákiához, nem Csehország és végképp nem Ausztria.

Felvidéki magyar városok polgármesterei kérik Matovičot a mini-Schengen átértékelésére

„A miniszterkollégáim kezdeményezte, hogy ilyen ’Slavkovi’ formátumban koordináljunk minden lépést a határok fokozatos megnyitása érdekében”

Hírdetés

fogalmazott Korčok.

Korábban úgy tűnt, hogy az elsősorban SaS eltál erőltett Magyarországot szándékosan kihagyó mini-Schengen terve dugába dől, tekintettel arra, hogy Ausztria a hétvégén megnyitotta Csehországgal, Szlovákiával, Magyarországgal közös határait.

Ha ugyanis Szlovákia megállapodna az akadálytalan áthaladásról Ausztriával, miközben az osztrák határ nyitva áll Magyarország elől, az érdekes gyakorlati kérdéseket vet majd fel: kikerülkhetővé válik a szlovák-magyar határ nyugaton.

Befuccsolhat a szlovák mini-Schengen kísérlet. Ausztria nyit Magyarország felé is

Fontosabb az osztrák nyugdíjasok átpelenkáztatása, mint az elszakított magyar családok egyesítése?

Szlovákia mini-Schengent épít Csehországgal és Ausztriával. Magyarország határai köré

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »