Szlovák gáz tartja életben Ukrajnát

Ukrajna 41 százalékkal növelte Szlovákiából származó földgázimportját kedden, hogy fokozza gáztározóinak feltöltöttségi szintjét – közölte Ukrajna földgázszállítási rendszerüzemeltető vállalata, az Ukrtransgaz.

 A pénzhiánnyal küzdő Ukrajna jelenleg alapvetően Szlovákiától vásárol földgázt, miután három héttel ezelőtt leállította az oroszországi importot az árvita megoldatlanságának következményeként.

Az Ukrtransgaz egyik szóvivője közölte, hogy kedden 24 millió köbméter gázt vásároltak Szlovákiától az előző napi 17 millió köbméter után. Az egyelőre nem világos, hogy a mennyiség 41 százalékos növelését a kedvező ár vagy valamilyen más tényező indokolja-e.

Hírdetés

Július 21-én 12,6 milliárd köbméter földgáz volt az ukrajnai tározókban. Kedden összesen 40 millió köbméter gázt importált a kelet-európai ország szemben a júliusban korábban beszerzett napi 30-32 millió köbméterrel.

Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter kedden tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy napi 30 millió köbméter földgáz importjával csak 14,5 milliárd köbméter gáz lesz a tározókban október közepére, a hideg idő beköszöntére, ami jóval kevesebb a kormány által kitűzött 18-19 milliárd köbméternél. Az import növeléséhez azonban hitelt kell felvenni, mert Ukrajnának nincs pénze a hiányzó földgáz kifizetésére.

Demsicsin közölte, hogy tárgyalásokat folytat nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, köztük a Világbankkal, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) egy egymilliárd dolláros hitel felvételéről.

Ukrán energetikai tisztségviselők közlése szerint napi 60 millió köbméter földgázt kellene importálni ahhoz, hogy biztosítsák a belső kereslet kielégítését télen és garantálják az Európába irányuló orosz földgáz ukrajnai tranzitját. Az európai országok által Oroszországtól vásárolt földgáz mintegy fele halad át Ukrajnán. Oroszország és Ukrajna egyaránt azt bizonygatja, hogy kettejük gázkonfliktusa nem érinti a tranzitszállításokat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »