Szlovák belügyminiszter: Nincs értelme bevezetni az ellenőrzéseket a magyar-szlovák határon

Szlovák belügyminiszter: Nincs értelme bevezetni az ellenőrzéseket a magyar-szlovák határon

Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

Nem hozná meg a szükséges eredményt, ha bevezetnénk a határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon, jelentette ki kedden Roman Mikulec szlovák belügyminiszter. A tárcavezető elmondta, hogy ehelyett a külső schengeni határok védelmére kell helyezni a hangsúlyt.

Hozzátette, hogy elvileg bevezethető az ellenőrzés a Magyarországgal közös határszakaszon, ez viszont nagyban akadályozná a Magyarországon élő szlovák állampolgárokat. Rámutatott arra is, hogy túl drága is lenne az ilyen lépés, és nincs elég személyállomány és kellő infrastruktúra sem áll rendelkezésre.

Mikulec szerint a megnövekedett migráció még nem ok a határellenőrzésekre.

Hírdetés

„Irreális azt gondolni, hogy képesek vagyunk hermetikusan lezárni a határt úgy, hogy senki be nem teszi a lábát. Ez irreális. Ezért azt mondjuk, hogy a megoldás az összefogás és a külső határok megerősítése,“

jelentette ki Mikulec. Pozitív példaként hozta fel azt, ahogy Szlovákia nemzetközi szervezetekkel az ukrán határt biztosítja.

A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a megnövekedett migráció miatt országszerte több járőr van az utakon. A szlovák-magyar határszakaszon közös járőrök is tevékenykednek, szlovákiai rendőrök pedig a szerb-magyar határszakaszon is szolgálatot teljesítenek.

Mikulec szerint uniós megegyezésre van szükség Szerbiával és Törökországgal a témában, beleértve a nemzetközi egyezmények be nem tartásából adódó szankciók lehetőségét is.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »