Szlávok marakodása az ebül szerzett német koncon

Szlávok marakodása az ebül szerzett német koncon

Lengyel katonák a koronavírus-járvány kellős közepén átlépték a cseh-lengyel határt, s ellenőrzőpontot létesítettek az egykor németek lakta területen. Napok múltán, május 28-án egy építészmérnök le akart fényképezni egy mostanában restaurált, szinte a határvonalon álló kápolnát, mire a lengyel fegyveresek elkergették a helyszínről. A prágai védelmi minisztérium tiltakozott Varsónál, s a lengyel katonák elhagyták a Csehország területét. Varsó elnézést kért, s az esetet azzal magyarázta, hogy tévedés történt. Más szóval: a lengyelek nem tudták, hogy hol a határ – írja az mdr.de német hírportál.

A Kelet-Szudéta-vidéken a Trója patak jelenti a jelenlegi cseh-lengyel határt, s osztja cseh és lengyel részre az egykor németek által létrehozott és fölvirágoztatott Pilgersdorf (Zarándokfalu) nevű települést. Megkülönböztetvén az őrvidéki Pörgölénytől, ezt a Szudéta-vidéki falut a németek még Märisch Pilgersdorfnak (Morva-Pilgersdorf) vagy Preußisch-Pilgersdorfnak (Porosz-Pilgersdorf) is nevezték. Az északi részét manapság a lengyelek Piegrzymówra, míg a Trója pataktól délre eső településrészt a csehek Pelhrimowyra keresztelték át.

A kettéosztott egykori szudétanémet település területén, a patak két partján több nevezetes építmény is van: a Szent József-templom, a Szent György-templom, a von Blumenkron-kastély és a hozzá tartozó, nemrégiben restaurált neoklasszikus kápolna. A második világháború utáni szláv dúlástól kezdve egészen az elmúlt időkig ezek az építmények szinte romos állapotban voltak.

Pilgersdorfnak a Trója pataktól északra elterülő, s Piegrzymównak nevezett lengyelországi településén Heinrich Wilhelm Ludwig von Blumenkron 1720-ban barokk és neoklasszikus stílusban kastélyt építtetett. A csehek zsákmánya lett Szent György-templomot egy Németországban működő szudétanémet alapítvány jóvoltából restaurálták részben restaurálták, új tetőt húztak föléje. A cseh oldalra került a nemrégiben lengyel és cseh önkéntesek által restaurált Szűz Mária-kápolna is.

Hírdetés

A lengyel és cseh szlávok a második világháború után földúlták az említett templomokat, temetőket. Pilgersdorfnak a lengyelek ölébe pottyantott Piegrzymów nevű településén a szláv csürhe még az út menti feszületeket sem kímélte. Fényképünkön láthatjuk, hogy egy ilyen feszületet restauráltak ugyan, de az alatta korábban levert német vallásos szöveget nem vésték újra. Hasonlóképpen bántak el a Szent József-templom közelében eltemetett Josef von Blumenkronnak, a kastély építtető leszármazottjának a sírkövével is. A kereszt alatti német szöveget teljesen eltüntették, s helyére a következő lengyel nyelvű szöveget vésték: „Itt nyugszik Josef von Blumenkron, az 1805-10 között épült Szent József-templom alapítója”. A sírkereszt talapzatára vésett német nyelvű szöveget viszont kalapáccsal barbár módon szétverték.

A csehek sem bántak kíméletesebben a német emlékekkel a Trója pataktól délre. A Szent György-templom (amit a csehek Jirzsinek mondanak) körüli német temető sírköveit ledöntötték, elhordták. Az 1930-as csehszlovák népszámlálás idején Pelhrimowynak 217 lakosa volt. A második világháború után, 1946-ban a csehek elűzték vagy meggyilkolták a település szudétanémet lakosságát, helyükre szláv népeket telepítettek: szlovákokat és volhíniai cseheket. 1949-50-ben a falu hetven, eredeti, összesen hetven szudétanémet lakóházát lerombolták.

A mostani koronavírus-járvány idején a lengyel katonák átkeltek a már említett Trója nevű határpatakon, és ellenőrzőpontot létesítettek a cseh oldalon levő Szűz Mária kápolna közelében. A lengyelek később azzal indokolták az ellenőrzőpont létesítését, hogy Csehország felől ellenőrizetlenül keltek át a határon munkavállalók és más személyek, s ezzel fokozták a járványveszélyt. A lengyel katonák néhány napon keresztül nemcsak a határon átkelni szándékozókat, hanem a cseh oldalon levő kápolnához mindkét országból tartókat is föltartóztatták. A kápolna egyébként mintegy 30-40 méterre van a határvonalat képező Trója pataktól.

A cseh védelmi minisztérium tiltakozott a lengyeleknél, akik elnézést kértek, s beismerték, hogy a lengyel katonák „tévedésből” telepítettek ellenőrzőpontot cseh területen. Az ügy pikantériája az, hogy a kápolnát és környékét restauráló építészmérnök a lengyel behatolás idején, május 28-án szerette volna lefényképezni az elvégzett munkát, pontosabban a friss vakolatot, de a géppisztollyal felfegyverkezett lengyel katonák egyszerűen elkergették a helyszínről. Ekkor lépett kapcsolatba a prágai védelmi minisztérium a varsói illetékesekkel.

Hering J. – Kuruc.info 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »