Szlávik János: Az oltás ingyenes és önkéntes lesz

Szlávik János: Az oltás ingyenes és önkéntes lesz

Egyetértés van abban, hogy először az idős, beteg embereket és az egészségügyi dolgozókat oltják be.

A koronavírus elleni oltás ingyenes és önkéntes lesz, és ha megfelelő mennyiség áll majd rendelkezésre, akkor mindenki megkaphatja – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Szlávik János elmondta, hogy több ország elkezdi beoltani az állampolgárait olyan vakcinával, amelyeket saját maga gyártatott le, de olyan példák is vannak, hogy egyes országok más államoknak is juttatnak oltóanyagokat. Egy sor államban regisztrációt vezetnek az oltásra jelentkezőkről, máshol pedig úgynevezett oltási tervet készítenek arról, hogy kik kaphatják meg először a vakcinát, azután milyen sorrendben oltják be az embereket.

– Általában egyetértés van abban, hogy először az idős, beteg embereket és az egészségügyi dolgozókat oltják be. Nagyon sok helyen a szociális otthonokban lakó időseket és az ott dolgozókat oltják be – mondta Szlávik János.

Hírdetés

Hozzátette, hogy őket követik azok az emberek, akik az adott ország működéséért felelnek, vagyis a rendőrség és a hadsereg tagjai, valamint a köztisztviselők és azok, akik valamilyen szempontból rizikónak vannak kitéve, például sok emberrel találkoznak.

Egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az a tapasztalat, hogy a korlátozások bevezetése után két-három héttel kialakul egy úgynevezett plató, majd csökken a fertőzöttek száma. Magyarországon az utóbbi időszakban nem emelkedett kiugróan sem a fertőzöttek, sem pedig a halottak száma, vagyis egy ilyen platóra került a járvány.

– Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a következő napokban – szerencsés esetben – csökkenésnek indulhat a fertőzöttek száma – mondta, hozzátéve, hogy a halálesetek számának csökkenése ezt néhány héttel követi, mivel nagyon sok idős ember fekszik kórházban.

Kitért arra is, hogy a svédországi példa azt jelzi, nem fog a lakosság nagy része átfertőződni a koronavírussal, vagyis az oltással kell létrehozni a nyájimmunitást, hiszen, ha a lakosság ötven-hatvan százaléka ellenálló, akkor nagyobb járvány nem alakulhat ki. Szlávik János kiemelte, hogy az embereknek a közelgő ünnepek idején is be kell tartaniuk a járványügyi intézkedéseket. – Én azt hiszem, hogy az embereknek tudomásul kell venniük, hogy ez a karácsony nem olyan, mint a korábbiak – fogalmazott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »