Szkripal-ügy: az oroszok hazugságnak nevezték Theresa May vádjait

Szkripal-ügy: az oroszok hazugságnak nevezték Theresa May vádjait

A köd oszladozik, és Theresa May kormányának számos csalása egyre jobban körvonalazódik – fogalmazott Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Szerinte a May-kormány hazugságát, miszerint a brit szakemberek megállapították, mely országban állították elő a Szkripalék megmérgezéséhez felhasznált vegyi anyagot, éppen a Porton Down-i brit katonai laboratórium vezetője cáfolta.

A szóvivő az ellen is tiltakozott, hogy Moszkvának indítéka lett volna Szkripalék megmérgezésére. Zaharova szerint London a saját nemzeti érdekeinek kielégítése érdekében rendszeresen megsérti a nemzetközi jogot, az etikát és az erkölcsöt. Mint írta, Oroszország korábban felsorolt több okot is, amely a brit provokáció indokául szolgálhattak.

Milos Zeman cseh elnök korábban elismerte, hogy Csehország kis mennyiségben előállított és tárolt a novicsok osztályú idegbénító hatóanyagból. – A védelmi minisztérium Brno városában lévő tudományos-kutató intézetében tavaly novemberben kísérleteket végeztek az A–230-as nevű idegbénító méreggel. Mennyisége nagyon kicsi volt. A tesztelést követően megsemmisítették – mondta.

Prága később az orosz hírekre reagálva felhívta a figyelmet: csak mikroszkopikus mennyiségben állították elő az idegmérget, és kizárta, hogy ez kikerült volna a laboratóriumokból. Közben az ügyben vizsgálódó Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója is megszólalt.

– Nagyjából ötven és száz gramm közötti, azaz a kutatási célokra alkalmazott mennyiségnél jóval több, folyékony halmazállapotú idegmérget használtak a Szergej Szkri­pal volt orosz–brit kettős ügynök és lánya, Julija elleni márciusi gyilkossági kísérletben – közölte Ahmet Üzümcü a The New York Times című amerikai napilapnak. Elmondta, szinte bizonyos, hogy ezt az anyagot kifejezetten azzal a céllal állították elő, hogy fegyverként használják.

Hírdetés

A főigazgató jelezte, kezdeményezni fogja, hogy a novicsok típusú idegmérgeket felvegyék a rendszeresen ellenőrzött vegyi fegyverek listájára, amelyeket az OPCW rendszeresen ellenőrizni szokott, így Oroszországnak is jeleznie kell majd, ha a kutatási célokra használt öt-tíz grammos mennyiségnél nagyobb készletet állít elő. Moszkva kétségbe vonja azokat az adatokat, amelyeket a főigazgató közölt.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő, volt orosz–brit kettős ügynököt és az őt meglátogatni érkező lányát, Julija Szkripalt idén március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az ang­liai Salisbury városának kórházába. ­Szkripal az orosz katonai hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcserével elengedték. London a mérgezéses merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

(Magyar Idők)

Megkezdődtek a tisztítási munkálatok Salisburyben – az oroszok szerint bizonyítékokat tüntetnek el a britek

Nagy-Britannia a tűzzel játszik az orosz ENSZ-nagykövet szerint – Ellenőrzést tartott Oroszországban a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet

Orosz vagy nem orosz? – Áll a bál Nagy-Britanniában a Novicsok kétes eredete miatt

Orosz EU-nagykövet: brit katonai laborból származhat a Szkripal-ügyben használt idegméreg – a brit külügy szerint ez képtelen felvetés


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »