Szívünk hálás lesz, ha ezeket esszük

Szívünk hálás lesz, ha ezeket esszük

Ahhoz, hogy a szívünk egészségét megőrizzük, a többi között az is fontos, hogy rendszeresen mozogjunk és eleget pihenjünk. De természetesen rengeteget számít az egészséges táplálkozás is.

Az, hogy mit eszünk, fontos szerepet játszik abban, hogy a vérnyomásunk, a koleszterinszintünk és a testsúlyunk is megfelelő legyen. Az alábbiakban a legjobb szívbarát élelmiszereket ismertetjük a Men’s Health gyűjtése alapján – írja a Házipatika.com.

A céklában nagyon sok a vitamin és az ásványi anyag, de ami igazán szívbaráttá teszi, az a nitráttartalma. A nitrátok érvédő hatásúak, segítenek az ereket rugalmasabban tartani és ezzel tehermentesíteni a szívet.

A meggyben sok a polifenol nevű antioxidáns, amelynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Egy 2019-ben készült tanulmány szerint a meggylé fogyasztása emellett jó hatással van a koleszterinszintre is.

A pisztácia ideális szívbarát rágcsálnivaló, mivel a benne található zsírok csaknem 90 százaléka egyszeresen vagy többszörösen telítetlen, emellett a rosttartalma is magas. Érdemes a sótlan változatot fogyasztani, azonban azt is csak mértékkel, hiszen viszonylag magas a kalóriatartalma.

Hírdetés

A teljes kiőrlésű gabonaféléket, illetve a belőlük készült pékárut is érdemes beépíteni az étrendünkbe, mivel ezek segítenek az LDL koleszterin szintjének csökkentésében. Fontos információ, hogy a gluténmentes étkezést a szakértők csak azoknak javasolják, akik bizonyítottan gluténérzékenyek.

Ha a szívbarát élelmiszerekre gondolunk, akkor a burgonya talán eszünkbe sem jut, pedig magas káliumtartalma miatt ez az élelmiszer is jó hatással van a vérnyomásra. Ráadásul több kálium van benne, mint a banánban, emellett C-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz. A lényeg, hogy ne a bő olajban kisütött verzióját fogyasszuk.

A zabban, illetve zabpehelyben található sok rost segít az LDL koleszterin szintjének csökkentésében, valamint mérsékli a szívbetegség kialakulásának esélyét is. Érdemes az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsökkel kombinálva fogyasztani.

Az olyan zsíros húsú halak, mint a lazac, a makréla vagy a szardínia fogyasztásával szívbarát ómega-3 zsírsavakat juttathatunk a szervezetbe. A szakértők ajánlása szerint ezért heti kétszer kerüljenek a tányérunkra ilyen halak.

A lenmag egy olcsó, könnyen hozzáférhető, és meglepően hasznos élelmiszer. Tele van ómega-3 zsírsavakkal, rosttal és olyan fitokemikáliákkal, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és megelőzni a szívbetegség kialakulását.

Babot is érdemes rendszeresen enni, ha egészséges szívet szeretnénk, mivel sok benne a rost és a szívbarát tápanyag. Segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet és a koleszterinszintet, emellett pedig tele van folsavval és magnéziummal is. Remek növényi fehérjeforrás és nagyon változatosan elkészíthető.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »