Szívszorító az első felvétel az elsüllyedt hajó roncsáról

Szívszorító az első felvétel az elsüllyedt hajó roncsáról

Az elsüllyedt Hableány hajó legmagasabb pontja 2 méterrel a vízszint alatt van.

Az Atv Start műsorában bemutatták az első szonárképeket, amiket a szerda este elsüllyedt Hableány kishajóról készített Balázs László. A képen látszik, hogy a hajó az oldalán fekszik, legmagasabb pontja 2, legalacsonyabb 7,5 méterrel van a felszín alatt.

A videóban 2:43-tól látható a roncs:

A Duna vízállása folyamatosan emelkedik, ez nehezíti a mentést. A folyó várhatóan szombat délután tetőzik majd 601 centiméteres vízállással. Az apadás nyomán hétfő délutánra lesz akkora a vízszint, mint amekkora a baleset idején volt, és kedd délutánra további 40 centimétert apad.

Időközben a helyszínre érkeztek a dél-koreai katonai mentőcsapat tagjai, őket a roncsfeltáró munkálatokat irányító Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója tájékoztatta a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített keresőponton.

Hírdetés

Korábban a helyszínen járt a magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint a dél-koreai külügyminiszter. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy

nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak.

Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették – mondta. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

Szerda este negyed 10-kor összeütközött két hajó a Dunán a Parlamentnél: a Hableány nevű turistahajóba hátulról beleütközött egy szállodahajó, felborította, majd maga alá gyűrte. Éjjel fél 1-kor a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek. A Dunára pontont építettek, egy búvár csütörtök este már lemerült a roncshoz, de kiemelni nagyon nehéz lesz.

Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videófelvételt is közreadtak. A történteket ezekből, a hajózási adatokból és a rádióforgalmazásból, valamint a túlélők és szemtanúk beszámolóiból rekonstruálják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »