Szívszaggató történet egy kongói kisbabáról, akinek a rasszista magyar orvos nem adta be a védőoltást

Szívszaggató történet egy kongói kisbabáról, akinek a rasszista magyar orvos nem adta be a védőoltást

Nem kaphatta meg a kötelező védőoltásokat egy féléves baba, aki itt született, és akinek a szülei menekültek – siránkozik a "Magyar" Helsinki Bizottság. Szerencsére aztán egy másik orvos teljesítette kötelességét – nyugtatják meg az olvasót, hozzátéve, hogy a jogszabályok minden menekült gyereknek segítséget garantálnak. A gyakorlat azonban olykor nagyon más – kezdődhet a boszorkányüldözés!

Pár hónapja a "Magyar" Helsinki Bizottság egyik, akkor még családegyesítésre váró kongói ügyfelének megszületett David nevű gyönyörű kisbabája – tudósít a felforgató szervezet. Születésekor édesapja menekültügyi őrizetben volt (tehát vaj volt a fején – a szerk.), és még édesanyja sem rendelkezett végleges státusszal. A hatályos magyar jogszabályok értelmében azonban ez nem lehetett volna akadálya annak, hogy a gyerek hozzáférjen az alapvető egészségügyi ellátáshoz. A kongói kisfiú azonban hamar megtapasztalta a Magyarországon uralkodó fasiszta-rasszista hozzáállást.

A magyar jog szerint a védőoltásokban minden gyereket részesíteni kell, függetlenül attól, hogy magyar állampolgár vagy nem. David védőoltásának beadását még nyáron azonban mégis megtagadta a lakóhelyileg illetékes háziorvos. Mindez Helsinkiék szerint elfogadhatatlan, mert nem lehet olyan gyerek, akinek nem jár a védőoltás. Ennek megtagadása nemcsak a kis néger alapvető jogait sértette meg, hanem veszélyezteti a többi gyereket is.

A megtagadás pofonegyszerű oka az volt, hogy négerünk nem rendelkezett TAJ-kártyával, így az orvos egészséges jogértelmezése szerint nem jogosult a magyar egészségügyi ellátásra.

Hírdetés

A felforgatók szerint viszont az életkorhoz kötött védőoltásokat meg kell kapnia a menedékkérő gyerekeknek is, és sajnos ezt támasztja alá a "magyar" joggyakorlat is: a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint a menedékkérők addig, amíg kérelmük elbírálásra nem kerül, a hivatal által kiállított humanitárius tartózkodási engedélyükkel igazolhatják magukat az orvosi rendelőkben, mert amíg ügyük nem zárul le, nem kapnak TAJ-kártyát. Ha a menedékkérő bemutatja a tartózkodási engedélyét, az azon található sorszám és tartózkodási hely regisztrálásával az orvosok kötelesek ellátást nyújtani.

Értjük, ugye? Tb-t nem fizetnek, pontosabban mi fizetjük helyettük (is, és néhány százezer ómigráns kollégájuk helyett is), de az "ingyenes" ellátás az jár. Aki nem így gondolja, az bizony rasszista, mint a fenti háziorvos, akinek most nagyon nem lennénk a megbélyegzett helyében.

"Szerencsére David ezután a szégyenletes epizód után egy másik orvostól megkapta a kötelező védőoltásokat, illetve azokat a nem kötelező védőoltásokat is, amelyekre futotta az őt segítő jó szándékú emberek pénztárcájából" – zárja happy enddel az orvosok számára figyelmeztetésnek szánt tanmeséjét a "Magyar" Helsinki Bizottság.

Azért egy ráadás jó hírünk is van a végére: a Helsinki Bizottság családegyesítési programjának köszönhetően újra együtt lehet a makicsalád, a kis David féltestvéreivel egyetemben élvezheti a rasszista magyarok vendégszeretetét.

Köszönjük jóságodat, Helsinki Bizottság! De annyit azért hadd kérdezzünk: mi, őslakosok az AIDS ellenszerét melyik háziorvostól kérhetjük térítésmentesen?

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »