Szivárognak az információk a rejtélyes oroszországi robbanásról. Nem lehetett véletlen a sugárzás megemelkedése

Szivárognak az információk a rejtélyes oroszországi robbanásról. Nem lehetett véletlen a sugárzás megemelkedése

 

Az orosz hatóságok nemzeti hősöknek kiáltották ki azt az öt embert, akik életüket vesztették a múlt heti, észak-oroszországi robbanásban. A hivatalos verzió szerint egy katonai lőtéren egy folyékony üzemanyagra működő ballisztikusrakéta hajtóműje robbant fel,két ember azonnal meghalt, hárman súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

 

A történet azonban súlyos kérdéseket vetett fel, miután egy közeli kutatóállomás megemelkedett háttérsugárzásról számolt be a térségben. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy a baleset helyszíne közelében,vagyis a Moszkvától 400 kilométerre lévő Szarovban normálistól eltérő radioaktívitást érzékeltek volna.

A legfrissebb információk szerint mind az öt elhunyt a szarovi Orosz Föderáció Nuklerási Központjának munkatársa volt, és a szarovi intézet vezérigazgatója, Valentyin Kosztyjukov  szerint az intézet „elit dolgozóiról” volt szó, akik „elképzelhetetlenül nehéz körülmények között dolgoztak” egy „nemzeti jelentőségű” projekten.

Besült az orosz csodafegyver?

Szarovabn kétnapos gyászt hirdettek, az intézet pedig közzétette a balesetben életüket vesztők névsorát: Alekszej Vjusin, Jevgenyij Koratajev, Vjacseszlav Lipszov,Szergej Picsugin és Vlagyiszlav Janovszkij.

Hírdetés

Az orosz hatóságok nagyon körültekintően és lassan szivárogtatják ki a baleset körülményeiről szóló híreket. A megemelkedett radioaktivitásról szóló jelentés például csak 24 óráig volt elérhető a világhálón, majd törölték.

A nyugati szakértők szerint nem kizárt, hogy egy nukleáris meghajtású rakéta kísérlete siklott félre az orosz támaszponton, ami megmagyarázná, hogy miért hangsúlyozták az orosz híradások olyan nagyon, hogy „folyékony üzemanyagra működő hajtómű” robbant fel. Az orosz Roszatom nem határolódott el egyértelműen a nyugati találgatásoktól.

A szarovi intézet egyik vezető kutatója, Vjacseszlav Szolovjov azonban ma az egyik regionális tévének elmondta, hogy kollégái halálát

„egy katonai célú objektum részét képező kis atomreaktor felrobbanása” okozta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly az orosz dumában mondott beszédében jelentette be, hogy orosz tudósok sikerrel teszteltek egy új típus, nukleáris meghajtású ballisztikus rakétát, amellyel „egyetlen másik hatalom sem rendelkezik”, amelynek hatótávja korlátlan és láthatatlana minden „mostani és jövőbeli rakétaelhárító rendszer” számára.

Kenyeret és nukleáris fegyvert a népnek: Putyin bemutatta az orosz haditechnika “legyőzhetetlen” csodáit

CTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »