Szíriai helyzetkép – rosszul állnak a terroristák

Szíriai helyzetkép – rosszul állnak a terroristák

A különböző terroristacsoportok helyzete egyre reménytelenebbé kezd válni Szíria nyugati felében. Ha kemény harcok árán is, de azért a kormányerők, a nemzeti fegyveres csoportok, a kurd milíciák előrenyomulása és az orosz légicsapások kezdik megtörni a dzsihadisták elkeseredett ellenállását, akik a vereség küszöbén egyre embertelenebb módszerekhez folyamodnak.

Az elmúlt hetek kormányzati hadműveletei lassan meghozzák gyümölcsüket Szíria nyugati, északnyugati felében. Ha a Szír Arab Hadsereg (SAA) lendülete nem törik meg, akkor hamarosan több fronton is végleges visszavonulásra késztethetik a terroristákat.

Az ország második legnagyobb településének számító Aleppóban beásott szélsőségeseket már nem sok választja el attól, hogy teljesen bekerítsék őket a Damaszkusz-hű erők. Az ISIS és az Al-Nusra Front harcosai ugyan szívósan védekeznek, egyre több, kisebb-nagyobb település kerül a reguláris hadsereg, és szövetségesei kezére. Ezzel párhuzamosan véres veszteségeket is okoznak az iszlamistáknak, akik nem tudják egykönnyen pótolni a harcosaikat.

Az Al-Masdar News úgy tudja, hogy a támadó hadműveleteket a szír elit alakulatok, az úgynevezett „Tigris” egységek vezetik, akiknek az elmúlt hetekben több, a terroristák infrastruktúráját ért támadás is köszönhető volt. E csapatokat jelenleg  7 kilométer választja el attól, hogy sikeresen bekerítsék az Al-Bab-fennsíkon és az Al-Safira alföldön állomásozó iszlamistákat.

Hírdetés

Az Express információi szerint az Al-Nusra csak Retyan falu ostrománál több száz milicistát vesztett, és több, évek óta körülzárt települést is kénytelen volt átengedni az SAA erőinek, hogy északra, a szír-török határ térségébe húzódhassanak vissza. A milicisták ebben a térségben terveznek újjászerveződni, leginkább a Törökországból érkező utánpótlásaik segítségével.

Közben a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) is aktivizálták magukat, és jelenleg keletről és nyugatról is offenzívát indítottak a szélsőségesek által kontrollált, török határig nyúló korridor ellen, hogy elvágják a terroristák utánpótlási vonalait. Ha sikerül elfoglalniuk Azaz és Jarablus városokat, azzal igencsak kellemetlen helyzetbe hoznák a visszavonuló ISIS – Al-Nusra erőket, számolt be a South Front.

Ugyanakkor a kormányerők délen sem tétlenkedtek, és újabb erőfeszítések történtek a stratégiailag fontos Damaszkusz–Quneitra–Daraa háromszög végső felszabadítására. A jelentős logisztikai központokat is felvonultató térségben továbbra is kemény ellenállást fejtenek ki a szélsőségesek, ám a hadsereg itt is magabiztosan tör előre nyugat felé.

Ugyanakkor jelentések arról számolnak be, hogy az iszlamisták a vereségek hatására ismét a tömeges terror eszközéhez akarnak nyúlni. Erre a célra egy gyerekekből verbuvált, különleges egységet képeztek ki az Al-Nusra és a Harakat Ahrar ash-Sham fegyveresei, akik közül a legidősebb is csupán 16 esztendős. Állítólag ennek a bizarr kommandónak a feladata lesz elvegyülni a nagyobb kormányzati központok lakossága között, és ott robbantásos merényleteket végrehajtani, lehetőleg minél magasabb rangú tisztviselőket likvidálva ezzel, Damaszkusz, Latakia és Homsz tartományokban.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »