Szíriából Irakba szállítottak több száz terroristát

Szíriából Irakba szállítottak több száz terroristát

2022. 08. 15.

Az északkelet-szíriai kurd hatóságok az Iszlám Állam terrorszervezethez közel álló, megközelítőleg hétszáz irakit szállítottak át Irakba – közölte pénteken egy szíriai nem kormányszervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szíriai aktivistaszervezet szerint hatszázhúsz irakiról – az Iszlám Állam-fegyvereseiknek korábban az al-Holban lévő táborban őrzött hozzátartozóiról -, valamint ötven Iszlám Állam-harcosról és parancsnokról van szó, akiket korábban a kurd vezetés alatt harcoló ernyőszervezet, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) egyik börtönében tartottak fogva.

Az év eleje óta immár ez a negyedik hasonló, az iraki hatóságokkal együttműködve végrehajtott művelet. A kurd ellenőrzés alatt álló al-Hol el-Haszeke tartományban található, nem egészen tíz kilométerre az iraki határtól.

A százötven család tagjai – “nők, gyermekek és férfiak, közöttük betegek” – csütörtökön hagyták el a tábort – közölte az AFP francia hírügynökséggel az északkelet-szíriai kurd terület közigazgatásának egyik vezetője.

Szerdán az INA hivatalos iraki hírügynökség idézte a belső menekültek minisztériumának szóvivőjét, aki megerősítette, hogy idén várhatóan ötszáz családot toloncolnak vissza Irakba.

Hírdetés

Az elmúlt hónapokban több száz, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló iraki hagyta el a túlzsúfolt al-holi tábort, ahol az ENSZ szerint mintegy 56 ezer ember él.

Összesen 3500 iraki fogvatartottat őriznek Északkelet-Szíriában kurd börtönökben – közölte júniusban egy magas rangú iraki katonai vezető.

Az Iszlám Állam ellen az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség támogatásával az első vonalban harcoló Szíriai Demokratikus Erők 2019-ben győzelmet arattak a dzsihadista szervezet ellen, kiűzve a lázadókat utolsó kelet-szíriai menedékükből.

Irak 2017 végén kiáltotta ki a győzelmet az Iszlám Állam felett, amelyet valamennyi iraki erősségéből kiűzött.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »