Szíriában eszkalálódott a helyzet az izraeli vadászgép lelövése után

Szíriában eszkalálódott a helyzet az izraeli vadászgép lelövése után

Az izralei hadsereg közlése szerint „hatalmas károkat” okoztak a szír légvédelemben az izraeli gép lelövése miatt indított válaszcsapásban. A támadás 1982 óta a legjelentősebb izraeli hadicselekménynek minősül szír területen.

Tel-Aviv hivatalos álláspontja szerint a szír légvédelem lelőtt egy F16-os izraeli vadászgépet, ami egy behatoló iráni drónt követett. A két pilóta katapultált, túlélték az incidenst.

Az izraeli csapások nem szokatlan szír területen, de most a gép elvesztése a helyzet eszkalálódására utal.

Észak-Szíriában is egyre véresebbé válik a konfliktus: az ország északi részében a kurdok ellen indított török hadműveletekben részt vevő egyik helikoptert kilőtték, két török katona meghalt. Ami azonban súlyosabb, hogyz ENSZ szerint eddig 277 civil esett áldozatul a török előrenyomulásnak.

Hírdetés

A szír állami média szerint az izraeli vadászgépet azután lőtték le, hogy az támadást indított egy katonai bázis ellen. Irán tagadta, hogy drónnal hatolt volna be izraeli tertületre. Oroszország „aggodalmának adott hangot”, és önmérsékletre szólította fel a szemben álló feleket.

A BBC brit közmédia közlése szerint Irán több ezer tonna halált okozó fegyvert szállított Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének megsegítésére, illetve a Hezbollah ellátására. Ez utóbbi libanoni politikai és félkatonai szervezet, amely Szírián keresztül szállít Libanon területére fegyvereket. 2006-ban egy légtérsértést követően a Hezbollah és Izrael között 1100 életet követelő harcok alakultak ki, a militáns szervezet több rakétát is kilőtt Izraelre.

BBC.com

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »