Szíriában a hurik közé robbantotta magát Ábú Bákr el-Bagdádi, az Iszlám Állam vezetője

Szíriában a hurik közé robbantotta magát Ábú Bákr el-Bagdádi, az Iszlám Állam vezetője

Az amerikai hadsereg Delta Erő nevű különleges egysége a szíriai Idlib kormányzóságban likvidálta az Iszlám Állam vezetőjét, kalifáját, Ábu Bákr el-Bagdádit. Pontosabban, önmaga vetett véget az életének a derekára erősített robbanóövvel, amikor az amerikai egység harcosai teljesen bekerítették a búvóhelyét. Donald Trump amerikai elnök twitteres bejegyzésében csak annyit közölt, hogy „éppen most valami igen nagy dolog történt”, ám a részletekről csak később ad tájékoztatást – írja az El-Dzsázirá pánarab hírtelevízió honlapja.

Az Iszlám Állam szeptemberben még közzétett egy hangfölvételt, amelyen Ábú Bákr el-Bagdádi fölszólította a harcosait, hogy az utóbbi időkben elszenvedett csata- és területvesztések ellenére folytassák, sőt fokozzák az elszánt küzdelmet. Szíriában, pontosabban annak Idlib nevű kormányzóságában van az Iszlám Állam utolsó erőssége. A terrorszervezet néhány évvel ezelőtt, sikereinek csúcsán, Szíria és Irak területének egyharmada fölött gyakorolt rémuralmat, ám mostanra szinte mindent elvesztett. Idlib tartomány egy részét egyelőre még két terrorszervezet, az Iszlám Állam és a Levante Felszabadítása (Táhrír es-Sám), leánykori nevén a Dzsábhát en-Nuszrá ellenőrzi.

Hírdetés

A jelentések szerint az amerikai harcosok rövid tűzpárbaj után az Idlib kormányzóságbeli, szíriai-török határ közelében levő Bárisá (باريشا) falu határában teljesen körülvették El-Bagdádi búvóhelyét, mire az Iszlám Állam vezetője működésbe hozta a derekára erősített robbanóövet, amelynek következtében ő maga, az egyik testőre és két felesége is a helyszínen életét vesztette. El-Bagdádinak eddig mindig sikerült kicsúszni a szíriai kormányerők, az oroszok és az amerikaiak kezei közül, s most is csak azáltal fedezték föl a rejtekhelyét, hogy néhány családtagját igyekezett átszöktetni a török-szíriai határon.

Donald Trump amerikai elnök ma éjszaka twitteres bejegyzésében írta: „éppen most valami nagy dolog történt”, ám egyelőre részleteket nem árult el. Trump a következő órákban fog bejelentést tenni Ábu Bákr el-Bagdádi valószínű likvidálásáról.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »