Szíriába migráltak a terroristák, mert megnyesték a fizetésüket Irakban

Több száz vahabita terrorista hagyta ott az Iszlám Állam nevű szervezetet, mert lecsökkentették a zsoldjukat.

A brit Daily Mirror napilap szerint a közelmúltban kétszáz ISIS tag hagyta ott szervezetét, mert már a lecsökkentett a fizetés is megbízhatatlanul érkezik.

Az Iszlám Állam idáig közel 300 dollárt vagyis 90 000ft-ot fizetett havonta minden tagjának. Ezt a zsoldok a harmadjára 100 dollárra csökkentette. Viszont a készpénzkonvojok is rendszertelenül közlekednek, mivel a terrorszervezet által elfoglalt területeken egyre gyakoribbak a támadások szíriai kormányerők részéről.

Az Iszlám Állam fő bevétele a kábítószer-kereskedelem, a kőolaj értékesítése, az antikvitások eladása, és az emberrablásokért követelt váltságdíjak jelentik, illetve számos öböl-menti tehetős magánszemély is gyarapította az ISIS vagyonát. – közölte a Press Tv.

Hírdetés

Az újság bagdadi forrásokra hivatkozva közölte, hogy Észak-Irakból diszidáltak a fegyveresek és valamelyik szíriai terrorszervezetbe igazoltak át. Ez ilyesfajta átigazolások gyakoriak a terrorszervezeteken belül működő kisebb csoportok körében. A Szíriában müködő több száz kisebb csoport a magasabb zsold vagy hadizsákmány reményében gyakran cserélnek szervezetet, vagy álnak át akár a harc kellős közepén.

Szakértők becslése szerint a terroristák bevétele napi 2-3 millió dollár.

Az Orosz Szövetségi Kábítószer-Ellenőrzési Szolgálat (FSKN) tanulmánya szerint viszont ez az összeg sokkal magasabb is lehet mivel, csak a heroin Európába történő szállításán, éves szinten 1 milliárd dollárt profitál szervezet. Az európai heroinnak több mint a fele a terrorista csoporton keresztül olyan iraki területről érkezik, amelynek egyes részeit a terrorszervezet az ellenőrzése alatt tartja. Ezen felül az ENSZ által kiadott jelentése arról számol be, hogy az ISIS kasszájába a váltságdíjak kifizetéséből naponta átlagban 100 000 dollár folyik be.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »