Szíria: Putyin figyelmeztette a nyugati országokat

Szíria: Putyin figyelmeztette a nyugati országokat

Nehéz lesz politikai megoldást találni a szíriai válságra. Ha Szíria miatt tovább romlik az orosz-nyugati viszony, akkor globális káosz állhat be a nemzetközi kapcsolatokban. Külföldi lapszemle.

Globális káosszal fenyeget, ha a Nyugat újra bombázni meri Szíriát – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin. A nyugati szövetségesek hétvégi szíriai katonai beavatkozása mélypontra juttatta Oroszország és a nyugati államok kapcsolatait – írja az Euractive. Az uniós lap szerint a mérgezéses merénylet és az azt követő diplomáciai játszma a hidegháború időszakát idézték, Putyin és Rohani iráni elnök nyilatkozata már arról tanúskodik, hogy nehéz lesz politikai megoldást találni a szíriai konfliktusra.

Hogyan visel kiberháborút Oroszország Nagy-Britanniában? – teszi fel a kérdést a Telegraph. A brit lap szerint nő a félelem a britek körében, hogy Oroszország a szíriai bombázást megtorlandó nagy volumenű hacker-támadásokra készül. Erre a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ is figyelmeztetést adott ki, a legmagasabb szintű készültséget rendelték el a megelőzésre. Sokasodnak a bizonyítékok ugyanis arról, hogy a Kreml a nyugati szövetségesek katonai akciója előtt néhány órával jelentősen aktivizálta dezinformációs gépezetét, és hirtelen álhír-dömping volt a brit média- és közösségi média-felületeken.

Az izraeli miniszterelnök rossz barátokat szerzett Európában, Magyarországgal szövetkezve Brüsszel ellen nehézzé teszi a hatékony fellépést az antiszemitizmus ellen – olvasható a Politico véleménycikkében. A szerző felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor egy zsidó befektető, Soros György elleni kampánnyal nyert választást, a kormányszóvivő pedig arra hivatkozott, hogy ez nem volt antiszemita, mert Netanjahu sem tiltakozott ellene. Eközben az Európai Bizottság tényleges lépéseket tett az antiszemitizmus ellen, mégis az izraeli miniszterelnök Brüsszelben visszafogottan viselkedett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »