Szíria: kudarcba fulladt az IÁ hétvégi offenzívája

Szíria: kudarcba fulladt az IÁ hétvégi offenzívája

Beletört az Iszlám Állam foga abba a támadásba, amelynek során az ostromgyűrűbe zárt Dajr ez-Zaur városát kívánták összeroppantani. A terrorszervezet óriási veszteségeket szenvedett, a kormánysereg pedig máris ellentámadásba lendült.

A dzsihadisták szempontjából katasztrófával ért fel az Iszlám Állam (IÁ) hétvégi akciója. Több mint kétszáz harcost veszítettek ugyanis három nap alatt Dajr ez-Zaurnál – írja az Al Masdar News, amely részletesen nyomon követte az elmúlt napok történéseit: az Asszad-kórház ostromát, a keresztény temető meggyalázását és a kormányerők ellentámadását.

Tűz alatt a kórház

A szíriai polgárháború kitörésekor Dajr ez-Zaur az Aszad-párti erők és a lázadókból toborzott Szabad Szír Hadsereg összecsapásainak terepe volt. Később a lázadók kiszorultak ugyan a városból, azonban folyamatosan átvette a helyüket az IÁ, s miután a terroristák elfoglalták Palmürát, elvágták a kormánycsapatok utolsó szárazföldi összeköttetési vonalát is. A város innentől fogva csak légi úton volt megközelíthető, ezért a dzsihadisták tűz alá vették a közeli légibázist. A kormányerők által ellenőrzött területeket már fél éve tartják ostrom alatt a terroristák, az élelem- és a gyógyszerhiány miatt az ENSZ a levegőből próbál utánpótlást juttatni a város lakóinak.

Szombat reggel az IÁ váratlan támadást indított: a törzsi ruhába öltözött katonák elfoglalták az autópálya mellett fekvő Asszad-kórházat, az egyetemi kollégium épületeit és a térségben lévő gabonatárolókat.

Beszámolók szerint a kórháznál húsz kormánykatonát lőttek agyon, a személyzetet pedig túszul ejtették. Azonban míg a terroristák az akciójuk során megölt katonák holttesteivel parádéztak a város általuk ellenőrzött részein, a hadsereg heves ellentámadást indított a kórház visszavételéért.

A kormányerőket személyesen Isszam Zahreddin, a Köztársasági Gárda tábornoka vezette, akiről még fényképet is készített az egyik hírügynökség, amint egy benzinkút tetejéről parancsokat osztogat a katonáinak. Az akció sikeresnek bizonyult: a Köztársasági Gárda 104. légi deszantos brigádja emeletről emeletre néhány órán belül visszafoglalta a kórházat. Ezután a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) igazgatója megerősítette: a betegek épségben megúszták az ostromot, akárcsak a személyzet nagy része.

Meggyalázták a keresztény temetőt

Csakhogy az Asszad-kórház ostromával párhuzamosan az IÁ harcosai a néhány száz méterre fekvő keresztény temető ellen is támadást intéztek. Ismeretes: a polgárháború kezdete előtt ezer keresztény család, csaknem tízezer ember élt Dajr ez-Zaurban. Az iszlamisták házi hírügynöksége, az Amaq szerint itt tíz kormánypárti katonát öltek meg az összecsapások során.

A megrongált keresztény temető Fotó: almasdarnews.com

Hírdetés

Miután a terroristák elfoglalták a temető nagy részét, a sírköveket elkezdték összezúzni, majd fényképeket készítettek arról, ahogy az összetört sírköveknél pózolnak. A fotókat később propagandacélokra tervezték használni. A fényképezkedésnek azonban hamar véget vetett, hogy a temetőrombolók tudomására jutott a kormányerők sikeres ellentámadása a kórháznál. Ezután gyorsan elhagyták a helyszínt.

Felülkerekednek Aszadék

A kormánypárti egységek ezután több frontvonalon is ellentámadásba lendültek. Vasárnap reggel a Köztársasági Gárda mellett a Nemzeti Védelmi Erők is akcióba lépett. Ez utóbbi katonai szervezet még 2012-ben alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja a kormányhoz hű helyi milíciákat. Végül az iraki félkatonai csapatokkal kiegészített erők sikeresen átvették az ellenőrzést a Panoráma körforgalom felett, így lényegében visszaállt a terroristák ostroma előtti állapot.

Mármint a dzsihadisták súlyos vérveszteségeit leszámítva.

A Szíriai Arab Hadsereg szóvivője kedden jelentette be, hogy az IÁ több mint kétszáz katonát veszített az elmúlt három nap alatt. Ezt az Iszlám Állam természetesen nem erősítette meg, de ők sosem teszik közzé a veszteségeiket. A megölt dzsihadistákról közzétett képek azonban alátámasztják, hogy a terroristák húzták a rövidebbet, mivel a kormányerők összesen 41 katonát veszítettek.

Rakkában sem áll jól a dzsihadisták szénája

A terrorkalifátus kudarcos támadássorozata Dajr ez-Zaurnál csak csepp a tengerben. A Daily Mail cikke szerint az IÁ fővárosának számító Rakkában rendkívüli állapotot hirdettek, mivel összehangolt támadástól tartanak.

Az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalíció szóvivője, Steve Warren ezredes elmondta: Rakkában azért érzi fenyegetve magát az ellenség, mert tőlük keletre és nyugatra már láthatják a Szíriai Demokratikus Erők, illetve a Szíriai Arab Koalíció manővereit. Hozzátette: információik szerint az IÁ most mind a városban, mind pedig azon kívül újrapozicionálja az erőit.

Egyre brutálisabbak

Irakban is gyorsan veszít területéből a terrorszervezet. A korábban megszállt territórium mintegy 45 százaléka szabadult már fel, Szíriában ugyanez az arány 16-20 százalékra tehető – közölte hétfőn Peter Cook, a Pentagon szóvivője.

Azonban az IÁ – látva a közelgő biztos bukást – egyre brutálisabb módszerekhez folyamodik. Legutóbb a saját tagjai közül 45 embert égetett el élve pusztán azért, mert nem akartak harcolni. De még ez a szám is eltörpül amellett, amit a terrorszervezet az ország fővárosában, Bagdadban produkált: a múlt heti robbantásos merényletek sora csaknem 200 ember halálát okozta.

Hasonló cselekményre került sor ma is: a támadók először a város egyik zömmel síiták lakta, északkeleti peremkerületében, egy piac közelében repítettek levegőbe egy autót. A második robbantást egy öngyilkos merénylő követte el ugyanott, miután megvárta, amíg sokan az első detonáció sebesültjeihez siettek. A harmadik robbantás Bagdad déli, szintén síiták lakta részén történt nem sokkal az első kettő után. Itt is egy robbanószerrel megrakott autó repült a levegőbe, és szintén egy piac mellett. A negyedik robbanószerkezetet is gépkocsiba rejtették, és ugyancsak egy zsúfolt piac mellett robbantották fel.

Nem mellékes az sem, hogy az IÁ propagandagépezete is csúcsfokozatra kapcsolt: vasárnap egy sokkoló videofelvételt tettek közzé, amelyen a terrorszervezet két francia fiatalkorú tagja kivégezte a szíriai kormányerők tagjait Aleppóban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »