Szíria – Borrell: az EU "jelentős nemzetközi katonai konfliktustól" tart

Az Európai Unió komoly aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Szíriában „jelentős nemzetközi katonai konfliktus” kirobbanásának kockázata alakult ki – írta pénteki Twitter-üzenetében Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Hírdetés

A főképviselő hangsúlyozta, az Európai Unió „a biztonsági érdekeinek védelméhez szükséges valamennyi intézkedést megfontolja”.
   
Kiemelte, hogy azonnal véget kell vetni a katonai akcióknak a helyzet elmérgesedésének elkerülése érdekében. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy egy újabb, jelentős és kiterjedt nemzetközi katonai konfliktus alakul ki a térségben – tette hozzá Borrell.
   
Az elmúlt hetekben különösen kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Csütörtökön a szíriai kormányerők oldalán álló harci repülőgépek bombázták a tartományban a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt, sok súlyosan megsebesült.
   
Görögország bejelentette, hogy megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában közölték: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni az összecsapások miatt útnak indult menekülteket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »