Szíria: amerikai gyártmányú páncéltörőket kaptak a felkelők

Amerikai gyártmányú páncéltörők új szállítmányait kapták meg a szíriai kormányerők ellen Aleppóban harcoló felkelőcsoportok – közölték a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezethez kapcsolódó felkelők a Reuters brit hírügynökséggel hétfőn. Bécsben hamarosan Szíriáról tárgyalhatnak Oroszország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok külügyminiszterei.

Az SZSZH tagjai szerint a szállítmányokat a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével szembehelyezkedő államok azután juttatták el hozzájuk, hogy a kormányerők iráni fegyveresek és a libanoni Hezbollah síita radikális szervezet támogatásával nagyszabású offenzívát indítottak Aleppó tartományban múlt pénteken.

A felkelők ugyanakkor megjegyezték, hogy az új fegyverek nem elegendőek a szíriai hadsereg kiterjedt támadásának visszaverésére. „Néhány darab nem elegendő. Több tucatra van szükségük” – mondta az egyik SZSZH-tiszt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport beszámolója szerint a felkelők péntek óta legalább tizenegy katonai járművet lőttek ki irányított páncéltörő rakétákkal.

„Alapszintű” katonai felszerelés

Az Egyesült Államok Törökországon keresztül látja el az általa mérsékeltnek tartott felkelő csoportokat a támogatásukat célzó program keretében. Ugyanennek a programnak a részeként képezték ki a kiválasztott mérsékelt fegyvereseket a CIA emberei.

A Pentagon október 9-én közölte, hogy az amerikai hadsereg folytatja az általa kiválasztott felkelők felfegyverezését, ennek felgyorsítása érdekében azonban a fegyvereket és a lőszert biztonsági szempontból átvilágított parancsnokokhoz juttatják el, akik maguk osztják majd el a felszerelést embereik között. Az amerikai védelmi minisztérium illetékeseinek tájékoztatása szerint a felkelők „alapszintű” katonai felszerelést kapnak, fejlett tankelhárító vagy vállról indítható légvédelmi rakétákat nem.

Frank Gardner, a BBC brit közszolgálati média tudósítója ugyanezen a napon arról számolt be a Twitter közösségi oldalon egy bejegyzésében, hogy Szaúd-Arábia 500 TOW típusú páncéltörő rakétát küldött az SZSZH-nak.

Hírdetés

Bécsben tárgyalnak

Bécsben tárgyalhatnak hamarosan Szíriáról Oroszország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok külügyminiszterei – közölte egy orosz diplomáciai forrás.

A többoldalú külügyminiszteri találkozó megtartását a spanyol fővárosban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter kezdeményezte.

Kerry spanyol kollégájával, José Manuel García-Margallóval közösen tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy találkozni akar Oroszország, Szaúd-Arábia, Törökország és Jordánia külügyminiszterével, hogy megvitassa velük a szíriai válságot. Washington ezúton szeretne politikai megoldást találni a szíriai konfliktusra. Kijelentette, keresi a megegyezést az említett országok vezetőivel – tette hozzá.

Veszélyes mértékű migránsáradat

Az amerikai diplomácia vezetője úgy vélekedett, Oroszország az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc jegyében úgy döntött, hogy a szíriai hatóságoknak támogatást nyújtva segíti Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalomban maradását.

Szólt egyben arról is, hogy veszélyes mértékű az Európába irányuló migránsáradat. „Megvan a veszélye annak, hogy a migránsok száma növekedni fog, ha Szíriában folytatódik az erőszak” – tette hozzá.

A spanyol külügyminiszter ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a szíriai konfliktus rendezésének kérdésében szükséges együttműködni Aszaddal. Szerinte: „a jelenlegi helyzetben tárgyalni kell a hivatalban lévő szíriai kormánnyal”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn a szíriai rendezéssel kapcsolatos törekvésekről tárgyalt telefonon német kollégájával, a Szaúd-Arábiában tárgyaló Frank-Walter Steinmeierrel. A kiadott orosz közlemény szerint a beszélgetést a német fél kezdeményezte.

A dokumentumban kitértek arra, hogy „a miniszterek áttekintették a közel-keleti helyzetet, ahol a német tárcavezető éppen hivatalos látogatáson tartózkodik, továbbá szó esett a szíriai helyzet rendezésére tett erőfeszítések egyes vonatkozásairól”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »