Szíria: A terroristák támadásainak halálos áldozata 215-re emelkedett (képek, videó 18+)

Szíria: A terroristák támadásainak halálos áldozata 215-re emelkedett (képek, videó 18+)

Legalább 215 ember életét vesztette és mintegy 180-an megsérültek az Iszlám Állam által szerda hajnalban Szíria déli tartományában,  Al-Szuwejdában indított könyörtelen támadássorozat és bombázás során, a szwejdia-i Egészségügyi Igazgatóság közlése szerint.

A nap elején  Al-Szuwejda több pontján ISIS által indított robbantások sora rázta meg a települést.

Szíriai aktivisták, továbbá al-Hattari, al-Shurahi, Rami, Tarba falvak, és Suweida keleti vidékének lakói, segélyhívást kezdeményeztek, ahol bejelentették, hogy a terroristák megtámadták településüket. Az emberek fegyvert fogtak, hogy szembeszálljanak az ISIS terroristákkal Suweidában, olyan jelentések is érkeztek, hogy, a hadseregnek a helyiek segítségével sikerült végül kiszorítani az ISIS-t egyes területükről, ahová behatoltak.

A támadás során a fegyveresek hordozható rakétákat, egyedi fegyvereket és gránátokat használtak. Három robbantást hajtottak végre, az elsőt a piacon, a másodikat az Al-Mashnaqah, míg a harmadikat az Al-Najma körforgalomra célozták.

Az állami médiumok szerint 2 terroristát megöltek, akiket sikerült már a támadások kezdetekor levadászni. A harcok során több száz terroristát likvidáltak a szíriai drúzokból verbuválódott ellenállási csoport.

.

Míg  Al-Szuwejda vidéke tanúja volt az iszlamták, köztük az ISIS és a szíriai hadsereg között folytatott ádáz harcnak,  Al-Szuwejda városa szinte teljes mértékben kimaradt a hétéves szíriai háborúból, mivel lakóit nagyrészt a drúz kisebbség teszi ki, akik mindig is hűek voltak országukhoz annak hadseregéhez és kormányához.

Hírdetés

Az Iszlám Állam szándékosan azért indított  Al-Szuwejdában támadásokat és bombázásokat, hogy elterelje a szíriai hadsereg figyelmét, és könnyítse az izraeli által megszállt Golán-fennsík közelében fekvő Daraa tartomány nyugati vidékének ISIS által uralt területeire gyakorolt nyomást.

A szíriai hadsereg könyörtelen csapásokat mér az ISIS pozícióira, az Izrael által megszállt Golán – fennsík közelében fekvő Daraa tartomány nyugati részén található Yarmouk területére.

A hadsereg korábban már harcolt az Iszlám Állam ellen  Al-Szuwejda északkeleti vidékén is, az ún. déli-csata keretében, amelynek részét képezték a Daraa,  Al-Szuwejda és Kuneitra településeken folytatott harcok is.

Oroszország közvetítésével és segítségével a szíriai hadseregnek Daraa mintegy 90% -át sikerült felszabadítani az általa indított közvetlen hadműveleteknek és megbékélési törekvéseknek köszönhetően, valamint az iszlamisták nagy része sikeres evakuálásának.

Az iszlamisták Kuneitra-ban a Golán-fennsík közelében már elfogadták, hogy elhagyják területeiket és más, terroristák által uralt észak-szíriai területek felé vegyék az irányt.

 Al-Szuwejda keleti vidékének távolabbi részén található területek némelyike az ISIS irányítása alatt áll.

A szerdai támadás után egyes suweidai törzsi vezetők közölték, hogy több száz fiatal férfi áll készen arra, hogy felvegye a harcot az ISIS terroristáival szemben Sweida azon részein, amelyeket azok kíméletlenül lerohantak.

Orientalista.hu – Vivkamar, Russia Today nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »