Szír-válság: Amerika légicsapásra készül. Jön a harmadik világháború?

Szír-válság: Amerika légicsapásra készül. Jön a harmadik világháború?

Elmérgesedni látszik az amerikai-orosz viszony a legutóbbi szíriai vegyifegyver-támadás után. Donald Trump a Földközi-tengerre irányította csapásmérő egységeit, és bejelentette, hogy légicsapásokkal fogja megtorolni a vegyifegyver használatát. Oroszország figyelmeztette Washingtont, hogy ezzel veszélyezteti a nemzetközi békét.

A nagyon súlyos kijelentések ellenére Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint nem Szíria miatt fog kitörni a harmadik világháború. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott, az amerikai légicsapások

Szalai szerint nem várható stratégiai szintű változás a két szemben álló nagyhatalom Szíria-politikájában vagy az amerikai-orosz kapcsolatokban.

Az Iszlám Állam után a lázadók kerültek sorra

Szíriában az elmúlt időszakban több fejlemény reményt adott arra, hogy az ország helyzete rendeződik, ám az újabb, Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadás miatt újra fellángoltak az indulatok. A szakértő szerint ennek hátterében több változás is meghúzódik.

Ősszel az Oroszország és Irán által támogatott Bassár-el Aszad rezsim úgy döntött, hogy nem a különböző ellenzéki csoportok (lázadók) lesznek a célpontjai, hanem az Iszlám Állam. A oroszok által támogatott kormányerők és az amerikaiak által segített lázadók fel is osztották az ellenőrzési területeket egymás között a harcok idejére, a határ az Eufrátesz folyó volt.

Míg folytak a harcok az Iszlám Állam ellen, addig a két fél nem támadta egymást. A szíriai kormányerők „deeszkalációs” zónákat hozott létre a lázadók által ellenőrzött területeken. Ezek célja az volt, hogy megakadályozza a felek közti harcok kiújulását.

Hírdetés

fogalmazott a szakértő.

A háború eldőlt, a harcok folytatódnak

A szíriai ellenzék helyzete nem egyszerű. A háborút még nem veszítették el, de aligha van esély arra, hogy a szír kormányerők maradnak alul. Stratégiailag fontos területekkel a lázadók már nem nagyon rendelkeznek, kivételt talán csak a kelet-gútai Dúma városa jelentette, ahol a legutóbbi vegyifegyver támadás is történt.

A legutolsó sajtóértesülések szerint a szombati támadás áldozatainak vérében klórt mutattak ki. A Bassár el-Aszad kormány tagadja, hogy a támadást ő követte volna el támadást.

Ezzel kapcsolatban Szalai elmondta, hogy Oroszország a közelgő amerikai légicsapást sem ítéli el teljes mértékben. A szír kormányerők ugyanis már nem először önállósítják magukat taktikai kérdésekben, ami jelentős kihívások elé állítja az orosz diplomáciát – mint ahogy most is történt.

Körkép.sk/KL

Nyitókép: theJournal.ie


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »