Szír luxuscsokigyárat fogad be Magyarország

Szír luxuscsokigyárat fogad be Magyarország

Hatvanban épül fel az üzem, a magyar állam másfél milliárd forintos támogatást nyújt a beruházáshoz. A beruházó azt ígéri: Hatvan a csokoládé igazi Mekkája lesz majd.

A Ghraoui család gyárának története több mint száz éves. A szíriai háború miatt állították le a termelést szülőföldjükön.

A család csokoládékülönlegességeket készített, elsősorban szállodáknak és légitársaságoknak. Európában indítanák újra a termelést, mégpedig Magyarországon. A tulajdonos ugyanis már magyar állampolgár, régóta itt él

„Ez a keleti nyitás beruházás ösztönzési program szempontjából komoly siker. A gyár Hatvanban épül fel – közölte a külügyminiszter Szijjártó Péter. A cég vezetője azt mondja, nem tervezi, hogy szír vagy más menekülteket foglalkoztat majd a gyárban, inkább a hatvani és a környékbeli magyar dolgozókra számít. Összesen 540 embert vesznek fel. Képzésüket pedig már a jövő év elején megkezdik.

Hírdetés

„Természetesen a hatvani gyárunkban is képzünk majd embereket. Egyelőre viszont Csepelen kezdjük a betanítást, majd a munkatársak külföldön, például Zürichben is tanulnak majd. A csokoládégyártás nem könnyű dolog, valódi művészet, amihez sok időre van szükség” – közölte Bassam S. Ghraoui, a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

A 7,6 milliárd forintos beruházást a kormány 1,5 milliárd forinttal támogatja – ez munkahelyenként mintegy 2,8 millió forintot jelent.

„Az egyedi kormánydöntésen alapuló készpénz-támogatások támogatásokat egy meghatározott séma alapján számoljuk ki, hogy az emennyi idő alatt térül meg a magyar gazdaságnak.  Itt a vállalat egy ötéves monitoring időszakot vállalt, ami azt jelenti, hogy 5 éven belül megteremti az 540 munkahelyet és azt fent is tartja” – mondta el Szijjártó Péter.

A hatvani csokoládégyár a tervek szerint 2017 novemberétől termel, az édességek 95 százalékát exportra szánják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »