Szintetikus emberi embriókat hoztak létre a Cambridge-i Egyetem tudósai

Szintetikus emberi embriókat hoztak létre a Cambridge-i Egyetem tudósai

Őssejtek felhasználásával szintetikus emberi embriókat hoztak létre a tudósok. Ez a lépés azért is számít úttörőnek, mert így sem hímivarsejtekre, sem petesejtekre nem lesz szükség a jövőben hasonló létformák előállításhoz.

A tudósok szerint ezek a modellembriók, amelyek hasonlítanak az emberi fejlődés legkorábbi szakaszaiban lévő embriókra,

kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a genetikai rendellenességek és a vetélések biológiai okainak vizsgálatában

– írta a Guardian.

A lap ugyanakkor hozzátette, hogy ez a kutatás komoly etikai és jogi kérdéseket is felvet, mivel a laboratóriumban növesztett egyedek nem tartoznak sem az Egyesült Királyság, sem más országok hatályos jogszabályai alá. Míg a természetes módon tenyésztett emberi embriók csak 14 napig használhatók kutatásra az Egyesült Királyságban, a jelenlegi szabályozás a szintetikusokról semmit sem ír.

A „struktúrák” nem rendelkeznek dobogó szívvel vagy az agy kezdeteivel, de tartalmaznak olyan sejteket, amelyek jellemzően a méhlepény, a sárgatest és maga az embrió kialakulásához szükségesek.

Hírdetés

Állítólag messze még a klinikai alkalmazás

Magdalena Żernicka-Goetz professzor, a Cambridge-i Egyetem és a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársa szerdán, a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság éves bostoni ülésén tartott plenáris előadásában ismertette eddigi munkájuk eredményét.

„Emberi embriószerű modelleket hozhatunk létre az embrionális őssejtek átprogramozásával” – mondta a találkozón.

A Guardian megjegyezte, hogy a szintetikus embriók klinikai alkalmazására nincs közeljövőben kilátás. Illegális lenne beültetni őket egy beteg méhébe, és még nem világos, hogy ezek a struktúrák képesek-e tovább érlelődni a fejlődés legkorábbi szakaszain túl.

Az egérsejtekből növesztett szintetikus embriók a jelentések szerint szinte teljesen azonosnak tűntek a természetes embriókkal. Amikor azonban nőstény egerek méhébe ültették őket, nem fejlődtek élő állattá. Idén áprilisban pedig kínai kutatók majomsejtekkel folytattak hasonló kísérleteket. Szintetikus embriókat hoztak létre, és felnőtt majmok méhébe ültették be azokat. Ezek közül néhány a terhesség kezdeti jeleit mutatta, de egyikük sem fejlődött tovább néhány napon túl – derült ki a cikkből.

(Mandiner)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »