Szintet lépett a liberális hisztériakeltés: Budapest megint Nagy-Magyarország álmot dédelget? Korčok szerint “pontos a kérdés”

Szintet lépett a liberális hisztériakeltés: Budapest megint Nagy-Magyarország álmot dédelget? Korčok szerint “pontos a kérdés”

Folytatódik Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter magyarellenes sajtókörútja. Ezúttal a Rádio Expres stúdiójában vett részt egy kényelmesen liberális hangvételű beszélgetésen Braňo Závodský műsorvezetővel, ahol egyetlen egy keresztkérdést nem kapott az általa állítottakkal kapcsolatban. Lényegében Korčok retorikája nem változott, ugyanazokat hallhattuk tőle, mint amit az Aktuality.sk-nak, és előtte a többi liberális médiumnak elmondott: Magyarország nem tartja be a “standard szabályokat”, szlovákiai földeket akar vásárolni. A szlovák külügyminiszter továbbra is azt állítja, hogy nincs konfliktus a két ország között – bár kérdés, miért van akkor szükség ugyanabban a témában hetek óta ugyanazokat a frázisokat tartalmazó interjúkat adni.

Azon már meg sem lepődhetünk, hogy Závodský folyamatosan egyetértően bólogatott és hümmögött, például amikor gúnyosan említették meg, hogy persze, mindenféle cégeket keresztül vásárolnának szlovák földeket a magyarok.

Korčok a műsoridő nagy részében ugyanazokat az állításokat ismételte el, amire korábbi cikkükben már rávilágítottunk. Ezek nagyjából arra vonatkoznak, hogy Magyarország nem tartja be Szlovákiával szemben a standard szabályokat, de egyszer sem derült ki, melyek azok a standard szabályok. Sőt, Korčok korábban elismerte, hogy neki külügyminiszterként nincs kompetenciája a telekügyekre rálátni – most mégis azt nehezményezte, hogy a külügy nem kapott tájékoztatást.

Új jelenség azonban, hogy Korčok a szlovákiai magyar hírportálokat vádolja feszültségkeltéssel ebben a kérdéskörben, a magyar nyelvű hírportálok reagálnak szavaira hisztérikusan. Korčok azt állítja, hogy az általa megfogalmazott kritikákra Budapestről “hisztérikus helyett teljesen más reakciók érkeznek”. De hogy pontosan milyenek, azt nem mondta el.

Korčok ezután már csaknem kérkedik: ő nem akarja győzelemként felfogni, hogy Magyarország visszavonta a telekvásárlási alap létrehozásáról szóló kezdeményezést, nem bont pezsgőt, amiért győztek… A megfogalmazás önmagáért beszél.

Levél Szijjártónak, és a készülő törvény

Korčok azt nyilatkozta, hogy levelet küldött Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek, amelyben azt írta, hogy a pozsonyi találkozón nyélbe ütött megállapodás alapján tudni akarja, hogy milyen Szlovákia területén lévő ingatlanok vannak a magyar állam tulajdonában, és hogy mi Magyarország  terve ezekkel az épületekkel. A műsorban az is elhangzott, hogy a mezőgazdasági minisztérium törvénytervezetet készít elő a külföldi földvásárlások beszabályozására.

Ezen kívül a külügyminiszter jelezte, már zajlik a vegyesbizottságok működésének kialakítása, a Magyarországról érkező oktatásügyi támogatásokat vizsgáló bizottság már fel is állt.

A műsorvezető végig egy húron pendült Korčokkal, ráadásul képes volt feltenni egy olyan kérdést, hogy Magyarország nem-e csak azért támogatja a templomok és műemlékek felújítását, hogy piszkálja a Dél-Szlovákiában élők idegeit, hogy a “látjátok a ti kormányotok nem támogatja, mi majd mindent kifizetünk”. Korčok egyébként azt válaszolta, hogy nem tud érdemben felelni a kérdésre, de az egész beszélgetés nyilvánvalóan azt benyomást igyekezett kelteni, hogy a magyar támogatás elfogadása rosszabb, mint ha a szlovák állam hagyja tönkre menni a többszázéves műemlékeket.

Korčok: Egy működő Európai Unió Szlovákiának előbbre való, mint a működő Visegrádi Négyek

Hírdetés

Nagy-Magyarország-álom

Volt, hogy Závodský kérdésfelvetés helyett csak felemlegette Gyimesi György (OĽANO) és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter komáromi találkozóját, majd a válasz megvárása helyett egyszerűen konstatálta, hogy Korčok kifogásai egyértelműen helytállóak. De volt ennél meredekebb is:

“Miről szólhat ez az egész Budapest részéről valójában? Pénzt nyomni a telekbe, épületekbe? Mi lehet ott a szándék? Még mindig él valamiféle Nagy-Magyarország-álom, vagy mire megy ki a játék?”

tette fel a kérdést Závodský. Valószínűleg az is volt a célja/feladata, hogy Korčok helyett fogalmazzon meg magyarellenes kijelentéseket. Korčok ugyanis ezután az irányított felvetésre csak annyit reagált:

“A legkönnyebb az lenne, ha elmenekülnék a kérdés elől, de ön pontosan kérdezett”

Tehát nem határolódott el a felvetéstől, nem cáfolt rá, annak ellenére, hogy a műsor elején Szijjártó Péterhez fűződő barátságáról, meg a két ország közti kielégítő kapcsolatokról beszélt. Korčok részéről egyébként nem ez az első ilyen eset. A Soros Györgyhöz köthető Sme napilapnak adott jóval korábbi interjújában például a riporter orosz és magyar dezinformációs hibrid hadviselést emlegetett, és Korčok akkor sem cáfolta azt meg, amivel lényegében hagyta, hogy a műsorvezető kérdése önálló kijelentésként hasson a hallgatókra/olvasókra. Annak ellenére, hogy Magyarország nyilván nem folytat hibrid hadviselést Közép-Európában, az EU-ban vagy a NATO-ban.

Mindenesetre ezúttal Korčok azért azt is hozzátette, hogy “nincs ebben semmi titkos”, a magyar támogatások mögött nemzetpolitika húzódik meg, az a szándék, hogy gondoskodni akar a Szlovákiában élő magyar kisebbségről.

Korčok a V4 leggyengébb láncszemévé tenné Szlovákiát

A műsor V4-eket taglaló részében Korčok folytatta a mellébeszélését. A Brüsszel és Varsó közti jogi vitára reagálva például azt mondta, “nagyon rossz, jogállamisági vita zajlik”. Magyarul, kerüli, hogy nyíltan kimondja, hogy ő maga Szlovákiát Brüsszel mellett akarja látni a vitában, de a következő mondatában már azzal érvel, hogy az EU jogállam, és “nélküle nem tudunk működni”. Ismét elmondta, hogy nem akarja, hogy a V4-ből valamiféle EU-ellenes blokk váljon.

A műsorvezető Korčok szavait csak megerősíteni tudta: “pontosan, pontosan”.

Korčok ismét jelezte, hogy Szlovákiának saját (értsd: más) véleményt kellene megfogalmaznia a V4-eken belül, mint Magyarországnak és Szlovákiának, és fontosnak nevezte, hogy Szlovákiának legyen véleménye a csoporton belül. Érdekes, hogy hasonló egyértelmű kiállást Szlovákia részéről az EU kérdéseit illetően Korčok nem nagyon szorgalmaz, inkább elfogadó, passzív narratívát követ, ha Brüsszelről van szó.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »