Szinte senkinek nem adnak oltalmazotti státuszt

Szinte senkinek nem adnak oltalmazotti státuszt

Egyre kevesebb, bizonyos napokon egyetlen menedékkérő sem kapott lehetőséget arra, hogy oltalmazotti státuszért folyamodjon Magyarországon. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a tranzitzónákban kialakult helyzet miatt a hét második felében tárgyalna a kormány illetékeseivel.

A magyar állam betartja a nemzetközi szerződéseket és befogadja a menekülteket, érkezzenek a világ bármely országából is. A külügyminiszter megismételte: ezt a genfi konvenció előírja Magyarország számára. „Ez a napnál világosabb. Aki megfelel ezeknek a szempontoknak, az nyilván oltalmazotti státuszt kell, hogy kapjon a nemzetközi jogszabályok alapján” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Orbán Viktor is ugyanígy érvelt januárban, amikor a menekültek befogadásáról kérdezték a közrádióban. „Akikről most beszélünk, az 1300 ember, ők illedelmesen megálltak az országhatárnál, bekopogtattak, odamentek a határátkelőhelyhez, és azt mondták, hogy ők védelemre szorulnak” – mondta.

A civil szervezetek azonban azt tapasztalják, hogy az 1300 menekült befogadása miatt kirobbant botrány óta hiába kopogtatnak illedelmesen az érkezők, naponta csak egyetlen embernek nyílik ki a déli határon épült tranzitzónák ajtaja.

Hírdetés

„Én abban bízom, hogy ez nagyon hamar visszaáll az eredeti és az annál is magasabb szintre, hisz hogyha egy embert engednek be, az azt jelenti, hogy egy családot nem engednek már be” – mondta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint idén már voltak olyan napok, amikor senkit sem engedtek be, se a röszkei, se a tompai tranzitzónánál.

„Ők azok, akik a magyar hatóságok által megszabott előírásokat teljesítik és engedelmeskednek mindannak a követelménynek, amit Magyarország velük szemben támaszt. Méghozzá úgy, hogy azért ne felejtsük el, a nemzetközi jog által garantált alapvető emberi jog az, hogy valaki menedékjogot kérjen” – mondta Simon Ernő szóvivő.

Van bárki olyan ebben a teremben, akinek a felmenői között, az apáink, nagyapáink nemzedékéből nem volt olyan, aki migráns volt? – tette fel a kérdést a sierra leone-i külügyminiszter, aki a Szijjártó Péterrel közösen – a két ország együttműködéséről tartott sajtótájékoztatón – a Hír TV kérdései után a migráció ügyéhez is hozzászólt.

„Ezeket a kérdéseket önmagukban kellene vizsgálni, nem pedig túlpolitizálni. Ha túlpolitizáljuk, az félrevezető tud lenni. Sokszor csak a vita kedvéért vitatkozunk ezekről a kérdésekről, és egész másként beszélünk ugyanezekről az ebédlőasztalnál” – mondta Laifala Marah.

A tranzitzónák megnyitásakor, 2015 szeptemberében még naponta száz menedékkérőt fogadtak a magyar hatóságok. A mostanra kialakult helyzet miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tárgyalást kezdeményezett a kormány illetékeseivel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »