Szinte még nem is állnak a karácsonyfák, már viszik is azokat

Szinte még nem is állnak a karácsonyfák, már viszik is azokat

Már december 25-én megkezdi a karácsonyfák elszállítását a FKF. A fenyőket a kukák ürítésének napján, azok mellé vagy a 250 gyűjtőpont egyikére kell kihelyezni. A társaság várhatóan legalább félmillió tűlevelű elszállításáról gondoskodik február végéig.

Budapesten az FKF Nonprofit Zrt. feladata, hogy elszállítsa a kitett fenyőfákat, és miután a társaság munkatársai normál rendben dolgoznak ilyenkor is, ezt már december 25-től megteszik, amennyiben valaki úgy dönt, hogy Szentestét követően egyből lebontja a karácsonyfáját – ismertette az InfoRádiónak nyilatkozó Horváth Ferenc, a vállalat PR-szakreferense. Az igazi dömping azonban január 6-át, vagyis vízkeresztet követően kezdődik, ilyenkor kerül ki a fenyőfák döntő többsége.

A Fővárosi Közterület-fenntartó azt tanácsolja a lakosságnak, hogy

Hírdetés

a kukák ürítési napján helyezzék ki a tartályok mellé a fenyőfákat, de lehetőség van ezek leadására a mintegy 250 gyűjtőpont egyikében is,

amelyek pontos helyszínéről az FKF honlapján lehet tájékozódni. Mind a pesti, mind a budai bontásban megtalálhatók azok a helyszínek, amelyek alkalmasak arra, hogy nagyobb mennyiségű kidobásra szánt karácsonyfát befogadjon, emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy míg utóbbi helyszínekről külön fenyőfagyűjtő járatokkal szállítják el a fákat, addig a lakóingatlanoktól a normál hulladékszállító járművek gyűjtik be a tűlevelűket. A túlméretés példányokat külön kezelik.

Miután a karácsonyfák döntően termikus hasznosításra, magyarán elégetésre kerülnek, így a fán maradt esetleges szaloncukor-papírok, csillagszórok nem gátolják ezt a folyamatot, ellenkezőleg például az alumínium talpakkal, amire számtalan példa van, hogy nem szedik le az emberek, hívta föl a figyelmet az FKF munkatársa. Tekintettel arra, hogy a fenyők rendkívül magas gyantatartalmúak, rendkívül jó tüzelőanyagok is, így azok a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban végzik, miután felaprították és homogenizálták azokat, ezzel több tízezer lakás számára biztosítva fűtési gőzt, illetve villamosáramot.

A társaság becslései szerint az ünnepeket követően 500-600 ezer karácsonyfa kerülhet ki az utcára, aminek az elszállítását, valamint hasznosítását kell biztosítaniuk, tette hozzá Horváth László. A fenyőfa- vagy karácsonyfajáratok egészen február közepéig-végéig üzemelnek, bár döntően február közepére lecseng a fakihelyezési dömping, igaz – jegyezte meg a PR-szakreferens –, olyan extrém esettel is találkoztak már, hogy egy szeptemberi lombtalanítás alkalmával dobta valaki ki az elmúlt decemberi, kivénhedt fáját.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »