Szinte lehetetlen lesz hasznosítani a szélenergiát

Szinte lehetetlen lesz hasznosítani a szélenergiát

Szinte változtatás nélkül fogadta el tegnap az Országgyűlés az Áder János államfő által megfontolásra visszaküldött úgynevezett villamos energia törvény módosítását, amely a jövőben csaknem lehetetlenné teszi az új szélfarmok telepítését. A képviselők tegnap 127 igen és 56 nem szavazattal szavazták meg a kormányzati előterjesztést, amellyel az Országgyűlés szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének, használatba vételének szabályozását. Az új jogszabály a tervek szerint januárban lép érvénybe.

A változtatást a Ház első ízben október közepén fogadta el, ám Áder János államfő azt nem írta alá, kifogásolva, hogy a szabályozás ellehetetleníti a szélerőművek építését. Szerinte a módosítás nem segíti elő a párizsi klímaegyezmény végrehajtását, ellentétben áll az ország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervével és indokolatlan adminisztratív terheket vezet be.

A jogszabály-módosítást ugyanakkor korábban a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell – magyarázta.

Hírdetés

Emlékezetes: szakmai körökben is erős ellenérzést váltott ki, hogy tovább szigorítja a kormányzat a szélerőművek telepítésének a szabályait. Miközben utoljára tíz éve, 2006-ban adtak ki engedélyt szélkerekek felállítására. Szakértők szerint a jelenlegi mintegy 330 megawattról akár 2000 megawattra is meg lehetne növelni a hazai szélkerekek áramtermelő kapacitását anélkül, hogy veszélybe kerülne a villamos energia hálózat működése, illetve külön szabályozó erőművet kellene üzembe állítani. Magyarországon jelenleg mindössze 37 szélfarm működik, összesen 172 toronnyal.

A visszaküldött törvényjavaslatról tegnap megtartott parlamenti vita során a jobbikos Kepli Lajos azt mondta, saját köztársasági elnöküket alázzák meg a kormánypárti képviselők, és nem először fordul elő, hogy visszaküldött törvényt gyakorlatilag változtatás nélkül fogadnak el.

Sallai R. Benedek (LMP) egyetértett a köztársasági elnök fenntartásaival. Kijelentette: a törvényjavaslat Magyarország klímaegyezményben vállalt kötelezettségeivel szembe megy. A szélerőműveknek van létjogosultsága és kell is lennie – mondta, és uniós kutatást idézett, miszerint az összes áramtermelő technológia között a szélerőművek karbonkibocsátása a legalacsonyabb.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »