Színpadi költészet az egykori tömbházban: új előadást mutat be online pénteken a vásárhelyi Tompa Miklós Társulat

Színpadi költészet az egykori tömbházban: új előadást mutat be online pénteken a vásárhelyi Tompa Miklós Társulat

Bemutatóra készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A Radu Afrim rendezte Grand Hotel Retromadár című előadás premierjét online tartják pénteken 19 órától.
Radu Afrim rendezésében újabb előadást mutat be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A Grand Hotel Retromadár című produkció premierjét pénteken este láthatja a közönség online közvetítéssel. Radu Afrim a Tompa Miklós Társulattal 2016-ban állította színpadra a Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan című előadást, amely az 1970-es évek Romániáját idézi, és egy olyan korba repít vissza, amikor az emberek abban a blokk-
lakásban éltek, amit kiutaltak nekik, amikor a kazetofon szenzációszámba ment, az „ökologikus” és a „depresszió” kifejezések pedig nem képezték a mindennapi szókincs részét.

Az új, Grand Hotel Retromadár előadás története szerint 2020-at írunk. Mioara, aki az 1970-es években a Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan tömbházában lakott, időközben felnőtt, írónő vált belőle, és Belgiumban él. Hazatér szülővárosába, hogy megírja legújabb regényét, amely talán segít megszabadulnia az állandó múltba fordulástól.

A tömbházból mára hotel lett, a neve Grand Hotel Retromadár, tulajdonosai egy bizarr pár, Aladár, az egykori virágárus és romantikus felesége, Zita. A hotelt a rendszerváltás utáni társadalom különböző rétegeit képviselő karakterek népesítik be: a rendőr, a pszichológus, a zenész, az énekes, a takarítónő mellett megjelennek a perifériára szorult alakok is. Az előadás általuk jeleníti meg napjaink világát, annak dilemmáit és problémáit, és egyben a művészet szerepére is reflektál.

Hírdetés

Amint a társulat közleménye írja,

a korábbi előadáshoz hasonlóan az új produkcióban is ötvöződik a színpadi költészet, a humor és a társadalomkritika.

„A nézők által már ismert múlt találkozik a jelennel: előbbi itt már visszaemlékezés, utóbbi pedig az egykori álmok és tervek helyét vette át. De vajon milyenné vált a gyermekként remélt szabadság mára?” – olvasható az előadás ismertetőjében. 

Az előadásban Sebesi Borbála, B. Fülöp Erzsébet, Galló Ernő, László Csaba, Berekméri Katalin, Boros Csaba, Varga Balázs, Bokor Barna, Meszesi Oszkár, Ördög Miklós Levente, Bartha László Zsolt, Nagy Dorottya, Kádár Noémi, Tóth Katalin, Fülöp Bea, Nagy Péter, Szakács László lép színpadra. A bemutató élő közvetítésére jegyeket 19 lejért az Eventim.ro oldalon vásárolhatnak az érdeklődők. A néző az előadás linkjét kezdés előtt egy órával kapja meg e-mail formájában a szolgáltatótól (Eventim.ro), belépni a közvetítésre a megvásárolt jegyen szereplő jelszóval tud. Jegyeket a bemutatóra legkésőbb az előadás napján 18 óráig lehet váltani.

A színház fölhívja nézői figyelmét, hogy az előadás élő közvetítés (nem felvétel) formájában történik, ezért utólag nem nézhető vissza. Az előadást román felirattal közvetítik.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »