Szimatot fogtak: hektáronként legtöbb 3000 eurós támogatás igényelhető fokhagymatermesztésre

Szimatot fogtak: hektáronként legtöbb 3000 eurós támogatás igényelhető fokhagymatermesztésre

Több mint másfél millió eurót szán idén a fokhagymatermesztés támogatására a román mezőgazdasági minisztérium. Az elmúlt években jelentősen visszaesett a fokhagymatermés mennyisége az országban, és egyre több a behozatal.
Hektáronként több mint 14 ezer lejes (maximum 3000 eurós) de minimis támogatást nyújt idén a mezőgazdasági minisztérium a fokhagymatermesztők számára – derül ki a bukaresti szaktárca honlapján közzétett határozattervezetből. Az előterjesztés szerint ebben az évben több mint 7,5 millió lejt, azaz 1,58 millió eurót különítettek el a költségvetésből a fokhagymater­mesztők támogatására.

Hírdetés

A tervezet szerint ahhoz, hogy megkapják a de minimis támogatást, az igénylőknek legalább 3 ezer négyzetméteres területen kell fokhagymát termeszteniük, és hektáronként minimum 3 ezer kilogrammos mennyiséget kell értékesíteniük, amit igazoló iratokkal kell bizonyítaniuk.

Az igénylő gazdáknak ugyanakkor szerepelniük kell az illetékes önkormányzat gazdalajstromában. A határozat azt is leszögezi, hogy a megyei mezőgazdasági igazgatóságok képviselői a vegetációs periódusban ellenőrzéseket végeznek majd az érintett területeken. További feltétel, hogy 2020-ban július 1-je és november 20-a között kell értékesíteni a terményt, az ezt bizonyító okiratokat pedig november 27-éig kell benyújtani a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »