Szili Katalin: a székely szabadság napja a nemzeti emlékezetpolitikai kánon részévé vált

Március 10., a székely szabadság napja mára a nemzeti emlékezetpolitikai kánon részévé vált – írta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó vasárnap a Székely Nemzeti Tanács székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényére küldött levelében.

Az MTI-hez eljuttatott levélben Szili Katalin felidézte, hogy 170 éve e napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat. Úgy fogalmazott, hogy a székely szabadság napja a nemzetért való kiállás megnyilvánulásának jeles alkalma valamennyi magyar számára szerte a világban. A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is, a tudatos, közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében, még akkor is, ha vannak, akik Székelyföld létezését is kétségbe vonják – hívta fel a figyelmet a miniszterelnöki főtanácsadó. „A székelység számára ma a szabadságot az autonómia jelenti, az önigazgatás megvalósítása, mely iránti törekvés nem csupán egy adott pont térben és időben, hanem napi küzdelem a közösség minden egyes tagja számára az önazonosságának megőrzéséért. Eszköz, melynek dimenziója egyszerre az ország, önkormányzatok, a közösség, de egyben a család és az egyének szülőföldön megélt biztonsága is” – hangsúlyozta Szili Katalin.

Hírdetés

Ezért – mint írta – e kihívásokkal teli, nem könnyű időkben sem szabad feladni a közösség számára ezen legfontosabb stratégiai célokat. Megvalósításukhoz az ez évi választások jó lehetőséget jelentenek – tette hozzá kiemelve, hogy ezzel lehet Székelyföld érdekeinek képviseletét a legszélesebben megjeleníteni és legmélyebben megerősíteni, valamennyi szinten. Köszönetet mondott Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének és a testület valamennyi tagjának a fáradhatatlan küzdelemért és kiállásért.

„Isten óvja és segítse Önöket! Isten áldja Székelyföldet!” – zárta sorait Szili Katalin.

MTI

The post Szili Katalin: a székely szabadság napja a nemzeti emlékezetpolitikai kánon részévé vált appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »