Szili Katalin a magyarság együvé tartozásáról

Szili Katalin a magyarság együvé tartozásáról

Rajtunk múlik, hogy a külhoni magyarság együvé tartozását generációkon átívelő folyamatként építsük – írta tegnap Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott közleményében.

Nemzetpolitikai, nemzeti kisebbségvédelmi ügyekben nincs egy helyben állás. Elég csak a szomszédos országok legutóbbi népszámlálási eredményeire tekinteni, hány honfitárs vált láthatatlanná a nemzeti statisztikai hivatalok adataiban. Azonnal érezhető az eltelt idő – írta Szili Katalin. „Pontosan ezért meggyőződésem, hogy a magyar nemzeti összefogás és egymás támogatása az egyetlen járható útja annak, hogy meglévő jogainkkal maximálisan élhessünk, és előreléphessük annak érdekében, hogy a külhoni magyar közösségek saját akaratuk szerint új jogi, igazgatási kereteket teremthessenek saját szülőföldjükön” – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Hírdetés

Emlékeztetett, január 8-án ötéves az a hárompárti megállapodás, amelyet az erdélyi magyar politikai érdekképviseleti szervezetek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az azóta Erdélyi Magyar Szövetség néven egyesült Magyar Polgári Párt és Erdélyi Magyar Néppárt elnökei írtak alá az autonómiakoncepciók összehangolásáról, így többek között arról, hogy egy hagyományosan összetett, interetnikus közegben komplex megoldásokra van szükség, legyen szó Székelyföld történelmi határok szerinti területi önigazgatásról, a Partium kétnyelvű közigazgatási jogállásáról vagy a szórványvidékek kulturális jogairól, önazonosságának megőrzéséről. A dokumentum része az elmúlt évek sikeres politikai érdekképviseletének. Az RMDSZ-nek és a hárompárti megállapodásnak is köszönhetően egységesen szerepelnek a magyar pártok a többségi parlamentben, erősítve a romániai magyarság láthatóságát, egységes közösségként való megjelenítését – írta Szili Katalin.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »