Szilágyi Zsolt karnagyot köszöntötte a Madrigal kamarakórus (Ötvenéves a Vox Humana)

Szilágyi Zsolt karnagyot köszöntötte  a Madrigal kamarakórus (Ötvenéves  a  Vox  Humana)

Ünnepi hangversennyel ért véget pénteken a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat, amelyen fellépett a fél évszázada működő énekkar és egész estés koncerttel örvendeztette meg a Krisztus Király-templom zsúfolásig megtelt közönségét a fővárosi Madrigal – Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus.

Mi, magyar emberek különösen szeretünk énekelni: valahogy mintha könnyebb volna örömünket és bánatunkat dalolva cipelni. Énekelünk, ha veszítettünk, és akkor is, ha győzünk, dalra fakadunk, ha bánatunk van, de akkor is, ha örül a szívünk – hangsúlyozta köszöntőjében Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. A Vox Humana kamarakórus végigzengte az elmúlt fél évszázadot, s daluk nem szűnt akkor sem, amikor tilos volt énekelniük, a tiltásokat túlharsogva Háromszék kultúrnagykövetei voltak szerte a világban, Hollandiától Olaszországig, Norvégiától Macedóniáig – mondotta. A városvezető azt kívánta, maradjanak mindig Háromszék dalnokai, lélekemelő missziójukat ugyanolyan szeretettel és kitartással, ugyanolyan túlcsorduló érzelmi töltettel folytassák, mint az elmúlt ötven esztendőben tették.

A felvezetőben elhangzott a Vox Humana kamarakórus rövid története, ezt követően az ünnepelt énekkar előadta Ola Gjeilo Északi fény és Kodály Zoltán–Sík Sándor Te Deum kórusművét. A világszínvonalban is élen jegyzett Madrigal reneszánsz dalokat, népdalfeldolgozásokat és kortárs szerzők műveit adta elő Anna Ungureanu sepsiszentgyörgyi születésű karnagy vezényletével, műsorukból ezúttal – miként a Vox Humana húsz évvel ezelőtti, harmincéves évfordulóján – sem maradt ki Kodály Esti dala, amelyet a közönség állva tapsolt meg.

Hírdetés

A Madrigal neves követe az országnak, a zenének, a művészetnek, az eleganciának, a szépnek, énekel Európa legnagyobb koncerttermeiben, de most itthon vannak, ahol a Vox Humanát és Szilágyi Zsolt alapító karnagyot ünneplik, aki negyven évig vezette a kórust – mondta rövid köszöntőjében a sepsiszentgyörgyi származású Emil Pantelimon, a Madrigal – Marin Constantin Nemzeti Kórus menedzsere, és kiválósági oklevelet adott át a jelen lévő Szilágyi Zsoltnak. A betegsége miatt 2012-ben visszavonult karnagy megköszönte az elismerést és azt mondta, egész életét egy csodálatos eszmének, a zenének és az éneklésnek szentelte.

A Madrigal mindenki számára mérce, jelenlétükkel pedig megkoronázták a Vox Humana ötvenedik évfordulóját – köszönte meg a meghívott kórusnak a hangversenyt Szilágyi Zsolt Herbert, az ünnepelt kórus jelenlegi karnagya, aki tíz éve vette át a kar vezetését édesapjától. A házigazdák az alkalomból kiadott, Az emberi hang fél évszázada (Csinta Samu és Ferencz Csaba szerkesztésében megjelent) című könyvet ajándékozták Anna Ungureanu karnagynak és Emil Pantelimonnak.

A több nyelven előadott, műfajilag is igen változatos műsor különös mozzanataként a Madrigallal együtt énekelt a helyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanela gyermekkórusa annak okán, hogy a Lőfi Gellért vezette énekkar az alapító kórusok között csatlakozott a 2011-től működő Cantus Mundi országos zenei programhoz. A Ion Marin karnagy által kezdeményezett programban jelenleg több mint 1 750 kórus és több mint 60 ezer gyermek énekel, a Cantus Mundi művészeti vezetője Anna Ungureanu.

A nagy sikerű hangverseny után a Madrigal vezető karmestere lapunk érdeklődésére azt mondta, bármerre jár, mindig büszkén számol be arról, hogy mennyire gazdag szülővárosa, Sepsiszentgyörgy zenei élete, ahol a gyermekkarokkal együtt több mint harminc kórus működik, köztük a legkiválóbb Vox Humana, amelyet barátként köszöntenek fél évszázados fennállásuk alkalmából éppúgy, mint húsz esztendővel ezelőtt. Reméljük együtt szebbé tudjuk tenni az emberek életét, hisz ahogy Kodály Zoltán mondta, „a zene mindenkié” – hangsúlyozta Anna Ungureanu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »