Szijjártóék azt állították, nem kérették be a berlini magyar nagykövetet, erre kiderül, hogy két minisztériumba is hivatalos

A német kormány a külügy- és a belügyminisztériumba is bekérette Magyarország berlini nagykövetét amiatt az értesítés miatt, hogy a magyar kormány egyoldalúan felfüggeszti a "menekültek" visszafogadását – jelentette a dpa német hírügynökség szerdán délután.

Martin Schäfer, a német külügyminisztérium szóvivője az ügy kapcsán a magyar kormány "egyoldalú döntéséről" beszélt, amely "nyilvánvalóan ellentétben áll" az Európai Unió szokásos eljárásával.

A német belügyminisztérium egy szóvivője kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a menekültek európai elosztására vonatkozó dublini eljárás érvényben lévő jogszabály, "amelyhez tartanunk kell magunkat".

Hírdetés

A közös menekültpolitikába nemcsak az a kérdés tartozik bele, hogy melyik országhoz kell a menedékkérelmet benyújtani, de "az egységes befogadási feltételek és a menekültügyi eljárás szabványainak" érvényesítése is. Ezeket a szabványokat egyes államok még nem teljes értékűen ültették át. Egy (közös) európai megoldás nélkül – amelynek egyaránt vonatkoznia kell az életmentésre, az embercsempészet elleni harcra, a (menekültek) befogadásra és szolidáris elosztására – hosszútávon veszélybe kerülhet a schengeni megállapodás nyomán kialakult szabad unión belüli mozgás is – ismertette a belügyi szóvivő szavait a dpa.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán délben még azt közölte, hogy Czukor József berlini nagykövetet nem kérették be a német külügyminisztériumba.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »