Szijjártó: Vitatjuk a visszatoloncolásukat Magyarországra

Magyarország minden uniós jogszabályt betart és betartat – mondta a Hír TV-nek a menekültek befogadását szabályozó dublini rendelettel összegfüggésben Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter súlyos technikai és kapacitásbeli problémával indokolta, hogy Magyarország egyelőre nem fogadja az uniós tagállamokból hazánkba visszatoloncolásra váró mintegy 15 ezer migránst. Szijjártó Péter közölte: az eddig elfogott 61 ezer illegális bevándorló szinte kivétel nélkül Görögország felől, Szerbián át szökött Magyarországra. Déli szomszédunknál pedig nincs háborús helyzet, így a dublini egyezmény betartása elsősorban Görögország feladata.

Hírdetés

„Az a 15 ezer illegális bevándorló, akiket Ausztria és 10 másik európai uniós tagország Magyarországra kíván visszatoloncolni, ők nem Magyarországon léptek be az Európai Unió területére. Márpedig a dublini jogszabályok vonatkozó pontjai arról szólnak, hogy az EU-ba érkezett illegális bevándorlókat abba az országba kell, illetve lehet visszaküldeni, ahol először beléptek az unió területére. Márpedig a Nyugat-Balkánon keresztül csak úgy tudnak jönni ezek az illegális bevándorlók hazánkba, ha átjönnek Görögország területén. Az pedig európai uniós ország. Tehát mi vitatjuk, hogy ezeket az embereket Magyarországra kellene visszaküldeni, ezért reméljük, hogy az EB első alelnöke minél hamarabb sort kerít a konzultációra az igazságügy miniszterünkkel, és ezt a jogalkalmazási kérdést meg fogják vitatni” – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mint arról korábban beszámoltunk, megháromszorozódott a déli határon próbálkozó menekültek száma, szerdán 1100 illegális bevándorlót tartóztattak fel. A magyar helyzetről az uniós állam- és kormányfők is tárgyalnak a csütörtöki brüsszeli csúcson. Bővebben >>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »