Szijjártó történelmi barátai, az EU-érett szerbek épp most tiltották meg a délvidéki magyar diákoknak, hogy az anyaországba kiránduljanak

Szeptembertől csak Szerbiába és a Boszniai Szerb Köztársaságba lehet osztálykirándulásokat szervezni, és ezek az utak a jövőben olcsóbbak lesznek – jelentette be Vesna Nedeljković.

A Pannon RTV a belgrádi közszolgálati televízióra hivatkozva azt írja, hogy az Oktatási Minisztérium illetékese arról beszélt, hogy a kirándulásokat továbbra is a 2010-ben elfogadott szabályzat alapján szervezik majd, de már készül az új tiltó és korlátozó rendelet, amely a következő iskolaévtől lesz hatályos.

Ebben pontosan meg lesz határozva a diákok kora szerint, hogy Szerbia melyik részére utazhatnak, és ott milyen helyeken szállhatnak meg. Ez az intézkedés egyesek szerint akár a korrupció lehetőségeit is megnyitja, hiszen ezzel a minisztérium akár a neki kedves turisztikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozásokat tudja előnybe hozni.

Nedeljković hozzátette, az új szabályzat szerint a hetedikes és a nyolcadikos diákok a Boszniai Szerb Köztársaságba is elutazhatnak. A változtatások célja, hogy a diákok először a saját országukat ismerjék és szeressék meg, ezért majd csak az érettségi kiránduláson lehet külföldre utazni – húzta alá Vesna Nedeljković.

Kimondható, hogy a tervezett intézkedés diszkriminálja és súlyosan sérti az összes szerbiai nemzeti kisebbséget, így a délvidéki magyarságot, illetve a magyar általános iskolásokat is.

Szerbia-szerte nagy számban tanulnak olyan diákok, akik valamely nemzeti kisebbség tagjai. Délvidéken például 8 olyan általános iskola működik, ahol kizárólag magyar tannyelvű osztályokban tanulnak. Ezeknek a gyerekeknek ezentúl nem lesz lehetőségük megnézniük a Feszty-körképet Ópusztaszeren, vagy megcsodálni a Hősök terét Budapesten, ellenben megnézhetik a Banja Luka-i várat, vagy a Virágházban Titó sírját.

Emlékeztetőül, Szerbia köztársasági oktatási államtitkárát Vicsek Annamáriának hívják, míg a tartományi oktatási titkárságot Nyilas Mihály vezeti. Pásztor István pártjának politikusai tehát most a saját szavazóik érdekeit képviselve fel kell emelniük a szavukat és tiltakozni, azonban a VMSZ szervilis viselkedését és politikai gyávaságát ismerve ez semmit sem jelent.

A korlátozás is jól mutatja, hogy Szerbiában ismét egy átgondolatlan és sok esetben magyarellenes szabályozást készítettek elő, miközben az anyaországi külügy minden követ megmozgat, hogy az elnyomó államot minél hamarabb betuszakolja az eurokolhozba, tetézve mindezt azzal, hogy történelemhamisítással felérő szerb-magyar barátságról hazudoznak.

(Délhír nyomán)

Szijjártó EU-tagságot követel (!) Szerbiának, mert szerinte példaértékű, ahogy a magyarokkal bánik

Leszbikus "kolléga" kezét szorongatta ma Orbán – a szokásos kézcsók ezúttal valószínűleg elmaradt

Valami szerbek és magyarok közötti történelmi barátságról volt szó Szijjártó rácul elmondott beszédében

Nagyon szeretjük egymást a rácokkal, csak néha ganézzák falfirkán a magyarokat

Szijjártó: ha mindenki feleannyit tett volna a magyarokért, mint Szerbia, a Kárpát-medence ma jóval boldogabb hely lenne


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »