Szijjártó Péter posztolta, ami a CNN-interjúban nem szerepelt

Szijjártó Péter posztolta, ami a CNN-interjúban nem szerepelt

Magyarországnak egy kis megkönnyebbülést jelenthet, hogy a Gazprommal szerződést kötött, mondta a riporter, majd arról kérdezett, mi lehetne a hosszú távú megoldás a gázszállításban az ország számára.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a napokban a külgazdasági és külügyminiszter interjút adott CNN-nek, beszélgetőpartnere Richard Quest volt. Szijjártó Péter most egy olyan beszélgetésrészletet közölt a Facebook-oldalán, amely az adáson kívül készült.

Hírdetés

Ebben kérdésre a tárcavezető elmondja, hogy Magyarország szenved, mert túl közel van a Ukrajnához, a háború és a szankciók következményeit nyögi az ország. Richard Quest megjegyzi, hogy megérti a nehéz helyzetet, mindazonáltal úgy látja, az olaj- és földgázvásárlás folytatása egy kis megkönnyebbülést jelenthet. Szijjártó Péter úgy válaszolt, hogy amíg a Gazprom szállít, addig jó, ha viszont nem tenné, akkor leállna a gazdaság.

Arra a kérdésre, hogy hosszú távon mi jelenthet megoldást Magyarországnak, azt mondta: Azerbajdzsán, de az onnan induló szállításokhoz nagy arányú fejlesztésekre volna szükség. Másrészt az ExxonMobilnak volt egy nagy projektje Romániában, volt is velük egy megállapodás, amiben Magyarország részt vett, és ez 2023-ban lépett volna életbe – de nem fog, mert az amerikai olaj- és gázcég kilépett a projektből. Most tehát ott egy nagy gázmező Romániában, amit senki sem akar kiaknázni – azt mondják, pénzügyileg nem éri meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »