Szijjártó Péter: nem szabad felmentést adni az erőszakos tettek elkövetőinek

Szijjártó Péter: nem szabad felmentést adni az erőszakos tettek elkövetőinek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének külügyminiszteri tanácsán, virtuális ülésen kapott tájékoztatást Kazahsztán külügyminiszterétől. Bejelentette azt is, hogy megérkeztek Budapestre az Almatiból orosz géppel kimenekített magyarok.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a közép-ázsiai térség biztonsága alapvetően befolyásolja Európa és azon belül Közép-Európa biztonságát. Magyarországnak az az érdeke, hogy Közép-Ázsiában béke és stabilitás legyen – közölte Szijjártó Péter a tanácskozás után a Facebookra feltöltött videójában.

„A mi biztonsági érdekeinkkel teljes mértékben ellentétesek a destabilizációs kísérletek, az államcsínyek, hiszen ezek következményeként általában több tér nyílik a terrorcselekményeknek vagy a radikális, szélsőséges ideológiák elterjesztésének, amelyek nyomán általában komoly migrációs hullámok szoktak indulni egy-egy térségből” – jelentette ki. Ezért Magyarország is támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyek a rend és a béke helyreállítására irányulnak Kazahsztánban.

A Türk Államok Szervezetének külügyminiszteri tanácsán elfogadtak egy közös nyilatkozat, amelyben elítélték az erőszakot és a vandál cselekedeteket, részvétüket fejezték ki a halálos áldozatok miatt

(Magyarország megfigyelőként, de aláíróként vesz részt).

Hírdetés

Az események megmutatták Szijjártó Péter szerint, hogy milyen nagy jelentőségük van a térségben a gazdasági fejlesztési programoknak, mert a stabilitáshoz, a békéhez a gazdasági fejlődés jelenti az alapot. Ezért Magyarország is támogatja a türk befektetési alap létrehozását a térség fejlesztési programjainak elősegítésére.

Az erőszakos cselekményekkel és azok visszaszorításával kapcsolatban úgy vélte, most majd

Ennek most nincs helye, azt kell biztosítani, hogy megelőzhetőek legyenek az elmúlt napokban látott erőszakos események a következő időszakban. Nem szabad felmentést adni semmilyen erőszakos esemény kapcsán az elkövetőknek és nem szabad teret engedni a terrorista vagy szélsőséges ideológiát terjesztő szervezeteknek.”

Megjegyezte, úgy tűnik, a hatóságoknak sikerült úrrá lenni a helyzeten.

Szijjártó Péter megerősítette a korábbi, közösségi oldalán megjelent fényképekkel nyilvánosságra hozott információt, miszerint Budapestre ért az Almatiból, orosz segítséggel kimenekített hat magyart szállító honvédségi repülőgép. Hozzátette: még mintegy 80 magyar állampolgár van Kazahsztánban, többségük egy nagy energetikai cég alkalmazottja. Az ő menetrend szerinti váltásukra kerül majd sor a következő napokban, és ha szükség lesz rá, a Külügyminisztérium abban is segítséget fog nyújtani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »