Szijjártó Péter: Itt az ideje véget vetni a kettős beszédnek

Közép-Európában az energiaellátás kérdése biztonsági kérdés, ezért itt az ideje véget vetni a kettős beszédnek és világossá tenni, hogy Közép-Európa energiaellátásának biztonságában csak akkor lesz előrelépés, ha a szükséges infrastrukturális fejlesztések amerikai vagy európai uniós finanszírozással megvalósulnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Washingtonban találkozik az amerikai energiaügyi miniszterrel, ez másfél hónapon belül már a második találkozója az amerikai kormány egy tagjával. Emellett találkozott az izraeli energiaügyi miniszterrel, előadást tart a World Gas konferencián, továbbá tárgyal a legnagyobb nemzetközi energiavállalatok vezetőivel.

Hangsúlyozta, sokat beszélnek a világpolitika nagy szereplői a közép-európai energiabiztonságról, az egyoldalú függőség feladásának szükségességéről, de hiányoznak azok a nagy európai vagy amerikai finanszírozással megvalósuló infrastrukturális beruházások, amelyek valóban lehetővé tennék az európai energiaellátás biztonságát.

Hírdetés

Szijjártó Péter kiemelte, amíg az Egyesült Államok vagy az EU nem nyújt segítséget nagy közép-európai energiainfrastruktúra-fejlesztésekhez, „csak egy álom marad”, hogy az amerikai vagy a világ bármely más részéről származó gáz szerepet játsszon Közép-Európa energiaellátásában.

– vélekedett. A miniszter úgy látja, szükséges fokozni a nemzetközi nyomást azokon az országokon a térségben, amelyek a kétoldalú és európai kötelezettségeiket megszegve nem biztosítják a gázvezeték-interkonnektorok kétirányú alkalmazását. Ilyen Románia és Horvátország – tette hozzá.

A külügyminiszter fontosnak nevezte azt is, hogy a nemzetközi nyomás fennmaradjon annak érdekében, hogy Románia kezdje el kitermelni a fekete-tengeri gázt 2022-től.

– mutatott rá. Kitért rá, ugyanakkor rendkívül biztató fejlemény, hogy Izrael és Egyiptom újabb komoly gázmezőket fedezett fel a saját tengeri területén, ami lehetőséget ad arra, hogy 2024-től számításba vegyék az izraeli mezőket Közép-Európa energiaellátásában. Izrael hajlandó megfontolni, hogy e gáz egy részét Közép-Európa irányába exportálja – közölte.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »