Szijjártó: Nem kell nekünk EU-s ügyészség

Szijjártó: Nem kell nekünk EU-s ügyészség

Nincs szükség európai ügyészségre a külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter úgy látja: a korrupció elleni fellépésnek jelenleg is megvannak a feltételei.

A külügyminiszter hozzátette: minden olyan uniós javaslatot támogat, ami erősíti az EU-t, és nem csorbítja a tagállami jogosítványokat.

Hírdetés

A Transparency International adatai azt mutatják, hogy a magyarok szerint a korrupciós helyzet folyamatosan romlik, a héten pedig kiderült, hogy Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű korrupcióellenes csoportból. Szijjártó Péter a lépést azzal indokolta, hogy a szervezet nem érte el a célját, nincs benne párbeszéd, és elferdíti a tényeket. Az összeurópai ügyészség felállítását egyébként a holland igazságügyi minisztérium sem támogatja.

„Mi nem támogatjuk, hogy bármifajta hatáskört a tagállamoktól ez EU elvegyen. Az elmúlt másfél-két évben azt láttuk, hogy azok a válaszok, amik az EU válságaira születettek, azok mind tagállami szinten születtek, közösségi szinten hatékony választ még nem láttunk. Ezért generálisan az az álláspontunk, hogy a lehető legtöbb hatáskört a tagállamok szintjén kell megtartanunk” – jelentette ki a külügyminiszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »