Szijjártó: Meg kell védenünk a határt és pont

Szijjártó: Meg kell védenünk a határt és pont

Magyarországnak meg kell védenie az Európai Unió határát, és pont – mondta a külügyminiszter a szerb határon épülő kerítéssel kapcsolatos bírálatokra. Szijjártó Péter megerősítette brüsszeli látogatásán, hogy Budapest változatlanul ellenzi Németország javaslatát a menekültek elosztásáról, azaz a kvótarendszer bevezetéséről.

Brüsszeli tárgyalásain Szijjártó Péter elmarasztalta Görögországot, amiért regisztráció nélkül átengedi az Afrikából vagy Ázsiából érkező menekülteket. A külügyminiszter szerint Magyarország a schengeni kötelezettségeinek tett eleget a magyar–szerb határra felhúzott műszaki zárral. A magyar lépést több nyugat-európai politikus keményen bírálta.

Hírdetés

„A schengeni kódex előírja, hogy meg kell védeni az Európai Unió határait, meg kell védeni a külső határokat, és nagyon világosan leírja a schengeni kódex, hogy hogyan lehet átlépni az Európai Unió külső határát. Hivatalos határátkelőhelyeken, nyitva tartási időben. Pont. Ez a módja a schengeni határok átlépésének. Minden, ami ettől különbözik, azt meg kell akadályozni a tagállamoknak és meg kell védeni a külső határokat” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Brüsszelben is nemet mondott a menekültek kötelező befogadását előíró német javaslatra. A tárcavezető az Európai Unió közlekedési biztosával a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáról tárgyalt. A menekültek által is használt szakaszt a két ország uniós pénzből fejlesztené.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »