Szijjártó: Magyarország figyelemmel követi a szlovák nyelvtörvény tervezett módosítását

Szijjártó: Magyarország figyelemmel követi a szlovák nyelvtörvény tervezett módosítását

Nyitókép: SITA

A magyar kormány kiemelt figyelemmel követi a szlovákiai nyelvtörvény módosítását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: arra számít, hogy a kisebbségi nyelvhasználati jogok nem csorbulnak Szlovákiában. Szerinte kiváló az együttműködés a jelenlegi szlovák kormánnyal.

A szlovák kulturális minisztérium módosítani szeretné az államnyelvről szóló törvényt, amely szigorítja a nyelvhasználat felügyeletét, és megemeli a szabálysértési bírságokat.

Szijjártó a magyar parlament külügyi bizottságának ülésén a szlovák nyelvtörvény esetleges módosításával kapcsolatos képviselői kérdésre kijelentette, hivatalos kormányjavaslat még nem ismert, de az előkészítő munka folyik.

„Ezért valószínűleg kötelességünk, hogy ezt a folyamatot minél alaposabban nyomon kövessük, és szlovák barátainknak is világossá tegyük, arra számítunk, hogy Szlovákiában nem gyengülnek a kisebbségek jogai”

Hírdetés

– hangsúlyozta.

„Vannak problémás kérdések a magyar-szlovák kapcsolatokban, ezt soha senki nem tagadta. Mindig is amellett érveltem, hogy akkor felelősségteljes dolog megnyitni ezeket a nehéz témákat, ha látjuk a lehetőségét is a lezárásukra”

– tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártóhoz hasonló szellemben nyilatkozott tegnap Gyimesi György felvidéki magyar politikus is, aki október 16-án személyesen tárgyalt a nyelvtörvényről Martina Šimkovičová kulturális miniszterrel. A találkozó után úgy fogalmazott, nincs ok a pánikra.

A Magyar Szövetség ma sajtótájékoztatóján jelezte, semmi szükség a szlovák nyelvtörvény szigorítására.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »