Szijjártó: kilépünk az ENSZ migrációs tárgyalásából

Szijjártó: kilépünk az ENSZ migrációs tárgyalásából

Szijjártó Péter a szerdai kormányülést követően jelentette be, hogy javaslatára Magyarország kilép az ENSZ migrációs tárgyalásaiból, és így már a marakeshi tanácskozáson sem fog részt venni – írja a HVG.

A miniszter szerint a csomag ellentétes a józan ésszel és Magyarország érdekeivel, mivel ösztönzi a migrációt, és emberi jogként tekint rá, ami a kormány számára elfogadhatatlan. Szijjártó szerint eddig arról volt szó, hogy a dokumentum nem kötelező érvényű, de szerinte ez már nem igaz, és veszélyt hozhat a világra, ugyanis milliókat inspirálhat arra, hogy útra keljenek.

Hírdetés

A 168 Óra munkatársa a tervezet 7. pontjáról kérdezte a tárcavezetőt, ami szerint a megállapodás jogilag nem kötelező érvényű, és a tagállamok által egyeztetett és elfogadott, a "menekültek és migránsok" kezelésmódjáról szóló New York-i deklaráció kötelezettségvállalásaira épít, az államok szuverenitását fenntartva, és elismerve, hogy egyetlen állam sem képest egyedül kezelni a migrációt.

Szijjártó válaszul az 53. pontra hivatkozott, amely a tagállamokat nemzeti akciótervek létrehozására biztatja a probléma kezelésére. Szijjártó ugyan elismerte, hogy a biztatás nem egyenlő a kötelezővé tétellel, de bizalmatlan, és ezért döntöttek a kilépés mellett.

A szerdai kormányülés után Orbán Viktor Izraelbe látogat többnapos tanácskozásra, aminek keretein belül Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és Reuven Rivlin elnökkel is találkozik majd. Az útra elkíséri Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, valamint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »