Szijjártó kampányüzenete miatt akadtak ki román politikusok

Az RMDSZ hangjaként vett részt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a romániai választási kampányban – írja a hvg.hu. Az üzenete azonban számos román választópolgárhoz is elért.

Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll

– kezdi hangüzenetében a magyar külügyminiszter, ami az RMDSZ adatbázisában szereplőkhöz jutott el és arra buzdította őket, hogy menjenek szavazni, mert “a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben”. A gond ott volt, hogy nem csak a magyar nyelvű választókhoz jutott el az üzenet, hanem olyan románokhoz is, akik szerepeltek ugyan az RMDSZ adatbázisában, de egy szót sem tudnak magyarul.

A választókat ezzel gyorsan sikerült felidegesíteni és a közösségi felületeken hamar megjelentek a kérdőre vonó üzenetek, hogy őket miért zaklatja a magyar külügyminiszter és miért szól bele a romániai választásokba.

A korábbi miniszterelnök, Victor Ponta is közzétette a magyar nyelvű üzenetet és hozzátette:

Hírdetés

Figyelem! Figyelem! Ha ön román állampolgár, és valahol Erdélyben él, várhatóan magyar nyelvű kampányüzenetet fog kapni – anélkül, hogy igényt tartana erre

– majd azzal folytatta, hogy „nem értettem pontosan, mit akar, hogy az RMDSZ-nek vagy Szijjártónak legyen erős képviselete a bukaresti parlamentben”. Azt is kiemelte, hogy a választási üzenetek legálisak és normálisak olyasvalaki részéről, aki indul a romániai választásokon. De legális-e ez egy másik ország külügyminiszterétől, ha pedig még mindig ő lenne a miniszterelnök azonnal leállítaná ezt a kampányt.

Ponta a választást követően a román külügyminiszterhez fordul az ügyben:

Tiszteljenek bennünket Romániában – ezt akarom és ezért harcolok. Mert most nem tisztelnek bennünket.

A román politikusok is tiltakoznak, szerintük a budapesti kormány nem tartja tiszteletben Románia szuverenitását.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »