Szijjártó: Horvátország alkalmatlan a schengeni tagságra

Szijjártó: Horvátország alkalmatlan a schengeni tagságra

A Horvátországgal határos Baranya és Somogy megyére is kiterjeszti a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – jelentette ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági- és külügyminiszter szerint a mai nap eseményei bebizonyították, hogy Horvátország alkalmatlan a schengeni övezethez történő csatlakozásra, az erre történő felkészülés pedig évekbe fog telni. Nehezményezte, hogy déli szomszédunk a hozzá érkező migránsok szabályszerű ellátása helyett továbbküldi azokat hazánk, illetve Szlovénia irányába. Ismert, csütörtök délután a migránsok több csoportja is átkelt a horvát-magyar határon.

Szijjártó kiemelte: noha a horvát miniszterelnök az utóbbi egy hétben folyamatosan hazánkat kritizálta, Horvátországban az ellátó rendszer a migránsok tömeges érkezése utáni első nap összeomlott, a hivatalos szervek pedig elveszítették az ellenőrzést a folyamatok fölött. A miniszter szerint ha a horvát kormányfő nem Magyarország méltatlan rágalmazásával töltötte volna az idejét az utóbbi egy hétben országa felkészülhetett volna a migránsok fogadására

Vége lehet a képmutatásnak

Hírdetés

„Itt az idő lezárni a képmutatás és a kettős beszéd lezárására, és hogy a tettek és szavak egy irányba mutassanak” – közölte Szijjártó. Tájékoztatott, hogy csütörtökön bekérették Horvátország budapesti nagykövetét, és világossá tették, hogy szerintük elfogadhatatlan déli szomszédunk eljárása.

Megerősítette, hogy fizikai határzárat emelnek a horvát határ azon részeire, ahol az indokolt.

Szijjártó azt is elmondta, hogy pénteken Belgrádba utazik szerb kollégáival tárgyalni, és demonstrálni, hogy a migrációval kapcsolatban nem kétoldalú problémáról van szó, hanem egy európai kihívásról. Szerinte egyébként az utóbbi időszak jó szerb-magyar viszonya miatt nem lett az utóbbi napok eseményeiből komolyabb vita.

Ismert, a kormány korábban tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet rendelt el a migráció által leginkább sújtott, Szerbiával határos megyékre, a napokban pedig lezárta a szerb-magyar határt. A migránsok a határzár miatt szerdán összecsapott a magyar rendőrséggel a horgosi határátkelőnél, könnygáz és vízágyú is „előkerült”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »