Szijjártó–Fico találkozó Pozsonyban. Szijjártó: Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét

Szijjártó–Fico találkozó Pozsonyban. Szijjártó: Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kétnapos pozsonyi látogatása során Robert Ficoval, az ellenzéki Smer-SD elnökével is tárgyalt. Közös sajtótájékoztatójuk az „Első helyen a nemzeti érdekek” címet viselte.

A sajtótájékoztató elején Fico arról beszélt, hogy kettejüket tekintve nem egy megszokott formátumról van szó, de úgy véli, a szlovák-magyar kapcsolatok minősége napjainkban olyan magas szinten van, hogy a nemzetközi kapcsolatokban kevésbé gyakori formátumok is engedélyezettek.

A Smer-SD elnöke nagy örömmel konstatálta, hogy az az energia és igyekezet, amit kormányfőként Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt belefektettek a szlovák-magyar kapcsolatok minőségibbé tételébe, azok olyan bilaterális kapcsolatokhoz és olyan békés együttéléshez vezettek, hogy ma már a magyar-szlovák kapcsolat politikai szempontból nem érdekes téma.

Négy témát vitattak meg

A találkozó során Fico és a magyar külügyminiszter négy alapvető téma megvitatására összpontosított. Az első téma a V4-eken belüli együttműködést érintette. Fico szerint a V4-eknek Szlovákia és Magyarország számára is életfontosságú jelentősége van. Az ellenzéki politikus sajnálja, hogy a szlovák elnökség semmilyen dinamikát nem biztosít ennek az együttműködésnek, épp ellenkezőleg, néha az az érzése, hogy mindent megtesznek azért, hogy ez az együttműködés ne legye hatékony. Fico szerint Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország számára is életfontosságú ez a csoportosulás annak érdekében, hogy az európai közegben érvényesíteni tudják érdekeiket.

A megbeszélés második témáját a jogállamiság kérdése képezte. Fico szerin megengedhetetlen, hogy egy uniós országot a véleménye és az állásfoglalása miatt szankcionáljanak. Mint mondta, nem tudják tiszteletben tartani, hogy egy országot olyan badarságokkal szankcionálják, mint például az uniós forrásokhoz való hozzáférés megvonása. Kijelentette, ebben a kérdésben Magyarország oldalán állnak.

A megbeszélés során a szankciós politikát és az Ukrajnához való hozzáállást is megbeszélték. Fico kijelentette, amennyiben a Smer részese lesz az új kormánynak, leállítják az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat, és Szlovákia csak humanitárius segítséget fog nyújtani. Mint mondta, fenntartásaik vannak az uniós szankciós politikával szemben. Az EU és az uniós országok ebben az évben 600 milliárd eurót fordítottak a magas energiaárak kompenzációjára, amit a működésképtelen oroszellenes szankciók okoztak. A Smer a közös, európai hitelfelvételt is ellenzi. Hozzátette: Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért az EU által Ukrajnának adott kölcsönt sosem látnánk viszont.

Az utolsó téma a migráció volt, melynek keretében Törökország szerepéről beszéltek, emellett Fico kiemelte, hogy Szlovákia a saját határait sem tudja megvédeni, és utalt a cseh-szlovák határon kialakult helyzetre.

Hírdetés

Szijjártó: Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét

Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter kiemelte, örül, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt ott lehetett azon a találkozón, ahol az akkori szlovák (Robert Fico) és jelenlegi magyar miniszterelnök (Orbán Viktor) találkozott, és fontos folyamatokat indított el a két ország közötti együttműködésben. Szijjártó szerint Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét, hivatali ideje alatt ugyanis a magyar-szlovák együttműködés egy egészen új dimenzióba került.

„Ez nem csak egy politikai állítás, mert nem azért csinálunk külpolitikát, hogy politikai állításokat tegyünk, hanem azért, hogy jobb legyen az embereknek. És hisszük azt, hogy egy szomszédos országgal való jó együttműködés miatt jobb lesz az embereknek mindkét országban”

– konstatálta Szijjártó.

Szijjártó kiemelte, hogy Fico miniszterelnöksége idején adták át a két ország gázvezetékrendszerei közötti összeköttetést, amellyel kapcsolatban sokan károgtak, hogy felesleges pénzkidobás. Most, amikor energiaellátási válság van Európában, egyértelmű, hogy azok vannak biztonságban, akik a legtöbb szomszédjukkal össze tudták kötni magukat.

Fico hivatali idején kötöttek megállapodást arról, hogy 21 új határátkelési pontot hoznak létre a két ország között, ill. megállapodás született a Duna két oldalának összekötéséről, Komáromnál. Ficoval tudtak megállapodni arról is, hogy magyar költségvetési forrásból beruházásokat finanszíroztak Szlovákia déli régióiban, amelynek nyomán 3300 vállalkozás összesen 80 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre.

A magyar külügyminiszter szerint a V4-ek együttműködésének eddigi legnagyobb, és európai dimenzióban is történelmi jelentőségű eredménye az, hogy sikerült megakadályozni az illegális migránsok letelepítésére vonatkozó kötelező kvótákat. „Még most is csontig hatoló hatással van a közép-európai országok életére” – közölte Szijjártó, hozzátéve, hogy

„Magyarország abban érdekelt, hogy a visegrádi csoport együttműködését fenntartsuk, és örülünk, hogy ennek a gondolatnak Szlovákiában is van táptalaja. A V4-ek csoportosulása segít a nemzeti érdekek érvényesítésében, sokkal többet tudtunk elérni együtt az elmúlt években, mintha külön-külön kísérleteztünk volna céljaink elérésével”.

Szijjártó szerint a térségünk akkor fogja tudni megőrizni a szuverenitását, biztonságát, szabadságát és stabilitását, hogyha a nemzeti érdekre koncentráló, a szuverenitás megőrzését zászlajára tűző pártok, kormányok, politikusok jól együtt tudnak működni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »