Szijjártó: Engem az sem érdekel, ha Kókának hívják

Szijjártó: Engem az sem érdekel, ha Kókának hívják

Házrendi trükkel akadályozta meg a Fidesz, hogy az ellenzéki képviselők teljes körűen kifaggathassák Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a többi között Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos vízumügyéről. A bizottsági ülésen szóba került Matolcsy György rokonának többmilliós szakértői díja is, de a miniszter Kóka János-ozással válaszolt.

Házrendi trükkel csökkentette az ellenzéki kérdések megválaszolására biztosított időkeretet a Fidesz, miután megszavazták, hogy a külügyminisztert elfoglaltságaira hivatkozva együttes ülésen hallgassa meg a parlament külügyi és gazdasági bizottsága. A képviselők így kevesebb ideig faggathatták Szijjártó Pétert a többi között az FBI által körözött szaúdi milliárdos viselt dolgairól is.

„Ez az ember, ez nem egyszerű turistavízummal jött ide, hogy megnézze a Halászbástyát, illetve a Mátyás-templomot. ez az ember megérkezett Magyarországra alapított egy tucat céget ráadásul a saját neve alatt, amelyekbe mind a Pharaon meg a görög ábécének valamelyik betűje szerepel, és lehet, hogy strómanokkal dolgozott, de műemlék jellegű épületeknek a tucatjait vásárolja föl többek között a miniszterelnök vejének a közreműködésével” – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Az MSZP azt követeli, hogy a külügy hozza nyilvánosságra az összes iratot, amely a terrorizmus pénzelésével is vádolt Pharaon vízumkérelmével függ össze. Szijjártó Péter azzal vágott vissza, hogy csak Németországnak voltak kételyei a szaúdi üzletember magyar vízumkérelmével kapcsolatban – három nap után azonban ők is hozzájárultak.

Hírdetés

„November 23-ig 319 989 vízumot adott ki a magyar konzuli szolgálat, 319 989 darab vízumot, önök most itt eggyel kapcsolatban fogalmaznak meg kritikákat, és ebből az egész rendszerre vonatkozóan akarnak leszűrni tanulságokat” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A bizottság másik szocialista tagja arra volt kíváncsi, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőhöz miért a jegybankelnök rokonát kérte fel járműipari beruházások szakértőjének.

„Matolcsy Mátyásnak 7,8 millió forintot fizetett ki erre a Magyar Nemzeti Kereskedőház, itt csak azt szeretném megkérdezni, hogy biztos-e ön abban, miniszter úr, hogy a magyarországi autógyártók ennyire járatlanok ebben a kérdésben, hogy a kereskedőháznak egy szakértőt kellett erre felkérnie” – így Szakács László, a szocialisták országgyűlési képviselője.

„Engem az se érdekel, ha a cégtulajdonost Kóka Jánosnak hívják, mert hogyha történetesen Kóka János cége alkalmaz magyar szoftvermérnököket tízesével akkor neki fogok segíteni, hogy meg nem Kóka Jánosnak hívják, akkor nem a Kóka János nevű tulajdonosnak fogok segíteni, tehát nekem pont mindegy, megmondom őszintén” – húzta alá Szijjártó.

A külügyi bizottság tagjai arra is kíváncsiak lettek volna, hogy mennyire szorosak a kapcsolatok az Orbán-kormány és Moszkva között, illetve hogy segíti-e az orosz titkosszolgálat Orbán Viktor politikáját információkkal. Ám az idő rövidsége miatt erre már nem kaphattak választ.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »